Túlélheti-e a fejátültetést az első erre önként vállalkozó?

2015. szeptember 18. 04:56

Úgy tűnik, a sebészet egyre inkább bontja le azt a határt, ami a lehetséges és lehetetlen beavatkozásokat elválasztja egymástól. Ezeken az oldalakon is írtunk már elképesztő műtétekről. Ezekhez csatlakozik az a tervezett operáció, melyről az MTI is beszámolt. s melynek célja emberi fej átültetése másik testre.

2015. szeptember 18. 04:56

A fejátültetés egyébként régóta izgatja a tudósokat. Ilyen jellegű kisérleteket már a hidegháború idején is végeztek szovjet és amerikai orvosok kutyákon, illetve majmokon, de az állatokat néhány napnál tovább nem tudták életben tartani.  Egy, az üttörő műtét lehetőségével évek óta foglalkozó olasz orvos kínai kollégáival együttműködve két éven belül szeretné végrehajtani ezt az egyébként etikai kérdéseket is felvető transzplantációt. Még 2017 decembere előtt megtörténhet az első fejátültetés Kínában, amennyiben az előkészületi kutatások és kísérletek sikeresek lesznek – közölte újságírókkal Zsen Hsziao-ping, aki olasz kollégájával készül az eddig példa nélküli műtétre. Az olasz sebésszel, Sergio Canaveróval közösen előkészítés alatt álló beavatkozás helyszíne csak abban az esetben lesz Kína, ha minden a tervek szerint halad és itt valamennyi szükséges feltétel adottá válik hozzá - jelentette ki a kínai szakember.

A jelenleg kijelölt helyszín az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartomány székvárosának, Harpinnak az orvosi egyetemi kórháza.
 Canavero, a Torinói Fejlett Neuromodulációs Csoport vezetője 2013-ban közölte először, hogy szerinte egy effajta műtét legkorábbi lehetséges időpontja 2016-ban lehet. A legutóbbi nyilatkozatok szerint azonban több időre, több tudásra van szükség ahhoz, hogy a siker esélyével fogjanak bele.
 A bonyolult operációra önként jelentkező 30 éves orosz férfi, Valerij Szpirodonov programozó ritka, gyógyíthatatlan genetikai betegségben, spinális izomatrófiában, vagyis akut gerincvelői izomsorvadásban (Werdnig-Hoffmann-kór) szenved, állapota egyre romlik. A már teljesen lebénult, elsorvadt testű Szpiridonov abban reménykedik, hogy fejét sikerül átültetni egy egészséges ember testére, és összekötni agyvelejét a donor gerincvelőjével.
 Szpiridonov legutóbb idézett nyilatkozatában azt mondta, nem „versenyről" van szó.

Mint fogalmazott, számára egyértelmű, hogy a műtétre csak akkor kerül sor, amikor a szakértők 99 százalékban biztosak lesznek a sikerben.
    Zsen Hsziao-ping egyelőre nem közölt részleteket arról, hogy a donortest honnan érkezne, illetve nem erősítette meg, hogy kínai lesz.

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egysegelem
2015. szeptember 19. 08:37
Az ember nem jatszik Istent, mivel Isten nem letezik, ha letezne ilyen betegseg (Werdnig-Hoffmann-kor) nem letezne, ugyhogy csak hajra, batran, a tudomany az egyetlen, amiben hihetsz es realis eselyed van ra, hogy teljesul a vagyad, es meggyogyulsz!
egysegelem
2015. szeptember 19. 08:36
Igy fejlodik a vilag es a tudomany, az elso szivatultetes is sci-fi volt a 60as evekben, ma pedig rutineljaras. Az elso szivatultetett meghalt a mutet utan kevessel. Es? Ez nem szegi a tudomany kedvet, ma pedig elegge rutineljaras. Nem szamit hogy ez a ficko meghal-e vagy sem, az szamit, hogy egyszer el kell kezdeni es lehet par ev mulva mar rutin lesz. Jo, hogy mar itt tart a tudomany.
csender
2015. szeptember 19. 01:29
==Miert szol hozza valaki egy komoly temahoz ha ennyire sotet?== Hát igen! Ez vagy te, szarcsimbók. Rajta, tanítsd a népet, agitpropos szószátyárkodásaiddal, amellyel - ezt már mindenki tudja rólad - vagy nem mondasz semmit, vagy hülyeségeket beszélsz. Jól "kitanítottak" a marxista-leninista gyorstalpaló sátániskolában téged, te liberál-kommunista pribék.
csender
2015. szeptember 19. 01:21
==És ezt a vírusokkal és a baktériumokkal is megbeszélte isten?== "Megbeszélte." Valaha nem voltak emberre ártalmas teremtett élőlények. Az ember hibás vagy téves és káros (Istentől elrugaszkodott) "tevékenységeinek" hatására alakultak azzá. 1Móz 1,26 És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra; és uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a barmokon, mind az egész földön, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon. 1Móz 1,28 És megáldá Isten őket, és monda nékik Isten: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet és hajtsátok birodalmatok alá; és uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!