Magas a vérnyomása? Fogyasszon sok céklalevet!

2015. július 03. 00:02

Sokan nem is foglalkoznak vele, ha magas a vérnyomásuk (sajnos még többen nem is tudnak róla), bizonyos életkor után szinte természetesnek veszik. Pedig vannak olyan becslések, amelyek szerint hazánkban minden 8. halálesetben szerepet játszik a 140/90 feletti vérnyomás érték! Brit tudósok most egy egészen olcsó és könnyen hozzáférhető tápanyagról bizonyították, hogy hatásos segítség a vérnyomás csökkentésében.

2015. július 03. 00:02

Dr. Ahluwalia korábbi kutatásai már bebizonyították, hogy a céklalé az emberi nyállal interakcióba lépve emeli a vérplazma nitrát- és nitrittartalmát, és egészséges önkénteseknél jelentős vérnyomáscsökkenéshez vezet.

 
Dr. Ahluwalia és munkatársa legújabb vizsgálatában, amelynek eredményeit 2012. április 15-én, a Hypertension című szaklap internetes oldalán publikálták, a kutatók újra a céklához fordultak, amelyről a zöld leveles zöldségekkel együtt köztudott, hogy magas a szervetlen nitráttartalma. Az egereken végzett kísérletekben ezután a tudósok meghatározták a nitrát megfelelő dózisát, amely mellett a magas vérnyomású egerek vérnyomása csökkent, míg a normális vérnyomású kontrollcsoportba tartozóké nem. Magasabb dózis mellett viszont már mindkét csoportban bekövetkezett a vérnyomáscsökkenés.
 
A kutatók ezután 15, magas vérnyomással küzdő, gyógyszerekhez nem szokott páciensen tesztelték a céklalevet. Az egyik csoport 250 ml szervetlen nitrátban gazdag céklalevet ivott meg, míg a másik csoport ugyanennyi vizet. Ez a dózis körülbelül másfélszeresére emeli a szervezet nitrátszintjét, a korábbi kutatások szerint ekkora emelkedés még nem járt jelentős vérnyomáscsökkenéssel a normál vérnyomású csoportban.
 
A céklalevet fogyasztó páciensek szisztolés vérnyomása átlagosan 11,2 Hgmm-rel lett alacsonyabb a fogyasztást követő 3-6 órában, míg a vizet ivóké 0,7 Hgmm-rel. A céklalevet ivó csoport szisztolés vérnyomásértéke 24 órával a céklalé fogyasztását követően is jelentősen, a kiinduló értéknél körülbelül 7,2 Hgmm-rel alacsonyabb maradt.
A diasztolés vérnyomásérték legjelentősebb csökkenését a lé fogyasztását követő első 6 órában tapasztalták, átlagosan 9,6 Hgmm-rel lett alacsonyabb a résztvevők vérnyomása. Az artériák merevségét jelző pulzushullám terjedési sebessége is csökkent a céklalevet fogyasztók körében. A kutatók megjegyzik, hogy megfigyeléseik szerint az élelmi nitrát fogyasztása a magas vérnyomás elleni stratégia egyszerű és olcsó eleme lehet.
Dr. Ahluwalia szerint a céklában levő nitrát a magas vérnyomással küzdőkre még erőteljesebb hatást gyakorol, mint a normál vérnyomásúakra. 
 
Ebben a tanulmányban olyan dózist használtunk, amely az egészséges önkéntesek vérnyomására alig, vagy egyáltalán nem hatott. A magas vérnyomású pácienseknél viszont jelentős vérnyomáscsökkenést okozott, ez pedig arra utal, hogy az élelmi nitrát hatásosabb, mint hittük, vagyis kevesebb kell belőle a megfelelő vérnyomáscsökkentő hatás eléréséhez – írja a kutató. Azt is hozzáteszi, hogy bár tudjuk, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása jót tesz a keringési rendszernek, ennek oka még nem tisztázott. A kutatások szerint a szívroham és a stroke ellen a zöld leveles zöldségek nyújtják a legerőteljesebb védelmet, ezek a zöldségek pedig a legjobb nitrátforrások között vannak. A kutató azonban a vizsgálat korlátairól is említést tett: a vizsgált csoport kis létszámú volt, és a céklalé hatását csak 24 órán keresztül mérték. További, nagyobb létszámú kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy a hatás hosszabb időn keresztül is fennmarad-e.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!