Különválás

2015. június 27. 12:55

Több a tényleges együttélés puszta szünetelésénél, mert föltételezi az életközösség szándékos megtagadását, de nem jelenti a kötelék felbomlását. A különváltak nem köthetnek új házasságot.

2015. június 27. 12:55
Magyar Katolikus Lexikon

Különválás (lat. separatio): a házastársi jogok és kötelességek jelentős részének felfüggesztése (→házasság). - Több a tényleges együttélés puszta szünetelésénél (pl. munkavégzés, társad. kötelezettségek stb. miatt), mert föltételezi az életközösség szándékos megtagadását, de nem jelenti a kötelék felbomlását. A különváltak nem köthetnek új házasságot. A házastársak kötelessége és joga a házastársi együttélés megőrzése, ez alól csak törvényes ok mentheti fel őket.”

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illesl
2015. július 14. 18:48
Úgy tűnik, a katolikus egyház nem tudja megkerülni azt a csapdát, amit felállított. Az egyházi házasságot szentséggé tette, ami felbonthatatlan. Nem maradt meg sajnos azon állásponton, mely az orthodox egyházi gyakorlatot jellemzi. Ez elismeri a válást és összesen három egyházi házasság köthető templomban válások esetében. Az orthodox gyakorlat természetesen nem támogatja a válást, hasonlóan a protestáns gyakorlathoz; viszont a második orthodox esküvő, illetve a harmadik liturgiájában is egyre "szegényesebb". Jelezvén azt, hogy a sátán kikezdheti a házasságot, nem öröm a válás, de Isten áldása kísérhet bűnbánat után egy újrakezdést. A római katolikus vaskalapos álláspont is egyik okozója lett nyugat-európa erkölcsi lejtmenetének. Lassan a világban nem az lesz a kérdés, hogy nő-nővel, férfi-férfival köthet-e házasságot, hanem emberi jog-e a poligámia, azaz a többnejűség, a többférjűség. (Már olvashatók e követelések az interneten). Ha ez meglesz, lehet, hogy újabb bűn, perverzió emelődik be a jogvédők kosarába.
Ald0 Raine hadnagy
2015. július 13. 10:59
Jó ez a sok cikk arról hogy a katolikus szektának mi a véleménye házassagról, válásról, stb. De ki nem szarja le? Mesekönyvön alapuló elmaradott hülyeségeikkel miért traktáljak állandóan az embereket?
acido domingo
2015. július 13. 10:59
El is mondtál mindent magadról.
acido domingo
2015. július 13. 10:59
'Ez elismeri a válást és összesen három egyházi házasság köthető templomban válások esetében. ' Ezt soha nem értettem. Miért pont három? 'viszont a második orthodox esküvő, illetve a harmadik liturgiájában is egyre "szegényesebb". Jelezvén azt, hogy a sátán kikezdheti a házasságot, nem öröm a válás, de Isten áldása kísérhet bűnbánat után egy újrakezdést.' Ez viszont fábol vaskarika. Vagy rajta van Isten áldása vagy nincs rajta. Nem igazán látom a fokozatosság lehetőségét. 'Nem maradt meg sajnos azon állásponton, mely az orthodox egyházi gyakorlatot jellemzi.' Tegyük hozzá,hogy ez a gyakorlat ellentétes a Szentírás szavaival. Krisztust megkérdezik, hogy „El szabad a férfinek BÁRMILYEN OKBÓL bocsátania a feleségét?” A válasz teljesen egyértelmű: 'Amit Isten egybekötött, azt ember ne válassza szét.'
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!