Jövő tavasztól orvosrobot is diagnosztizál Sanghajban

2015. április 02. 01:39

Első szempillantásra talán riasztónak tűnhet a kép, mikor az orvosi rendelőbe lépve egy emberformájú gép vizsgál meg, de ez az MTI híre alapján már nem is a jövő, hanem a jelen technikája Kínában. Minden esetre a szubjektív tévedések esélyét valószínűleg nullára csökkenti majd az új szerkezet.

2015. április 02. 01:39

 A hagyományos kínai orvoslásban járatos, diagnózis felállítására képes, emberi külsejű orvosrobotok jelenhetnek meg jövő tavasszal a kínai orvosi rendelőkben – számolt be az újdonságról a Sanghaj Televízió riportja. Az intelligens gépeket együtt fejleszti a sanghaji Fudan Egyetem matematikatudományi intézete és a sanghaji hagyományos kínai orvoslás egyeteme. A robotok a hagyományos kínai orvoslást (TCM) gyakorló doktorok módszereit alkalmazzák: meghallgatják a beteg hangját és légzését, értékelik teste illatát, felmérik a kórelőzményeket, és elemzik életviteli szokásait, érzelmeit is. A fejlesztők szerint a robotok a TCM orvosokhoz közel hasonló pontosságú diagnózis felállítására lesznek képesek, a szubjektivitás kizárásával. Ennek ellenére a TCM-1 elnevezésű robot első változata biztosan nem „dolgozik" majd önállóan, az orvosok mellett működve viszont jelentős mértékben hozzájárulhat a diagnózis sikeréhez – közölte a kutatócsapat. A kézzel és lábbal rendelkező, emberformájú robotdoktor szoftvere a radiológiai diagnosztikában használt számítógépes tomográfia (CT)-felvételek és ultrahangos vizsgálati eredmények bizonyos szintű elemzésére is képes lesz. Az országban már végeznek operációkat orvosi robotkarokkal és elszórtan orvosi kisegítő robotok alkalmazásával is próbálkoznak, a TCM-1 ugyanakkor az első kínai fejlesztésű robotdoktor.

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!