Újabb bravúr a sebészetben-eredményes péniszátültetés!

2015. március 18. 21:59

Gondolták volna, hogy már ilyen is van? Ráadásul a hír ugyan friss, de magát a beavatkozást már tavaly decemberben végrehajtották Fokvárosban, s mint mostanra már egyértelművé vált: teljes sikerrel!

2015. március 18. 21:59

A Stellenbosch Egyetem közleménye szerint az egyetem és a fokvárosi Tygerberg kórház együttműködésében tavaly december 11-én kilencórás műtét során halott donortól származó hímtagot ültettek át egy 21 éves férfira, aki három évvel korábban egy elfuserált körülmetélési rítus következtében veszítette el nemi szervét.

 
Az orvosok nagy meglepetésére a páciens már három hónap alatt visszanyerte minden urológiai és reprodukciós képességét, messze felülmúlva a várakozásokat – közölte Andre van der Merwe, a sebészcsoport és az egyetem urológiai tanszékének vezetője. Mint mondta, az eredeti célkitűzés az volt, hogy a páciens két éven belül tudja teljes körűen használni új szervét. A decemberi transzplantáció az első volt egy kísérletsorozatban, amelyben további kilenc hasonló átültetést terveznek a Dél-afrikai Köztársaságban.
 
Évente mintegy 250 férfi veszíti el nemi szervét az országban
 
Az efféle transzplantációkra Dél-Afrikában nagyobb szükség van, mint a világ más részein, mert az országban évi átlagban becslések szerint 250 fiatal férfi veszíti el nemi szervét orvosi beavatkozások, mindenekelőtt a hagyományos afrikai beavatási szertartás (körülmetélés) szövődményeként. A gyakorlat nemcsak csonkolódást, hanem halált is okoz: 2008 és 2013 között 486 fiatal férfi halt bele a felnőtt korban végrehajtott körülmetélés szövődményeibe. A fokvárosi páciens, a meg nem nevezett 21 éves férfi nemi szerve is egy ilyen rituálé következtében fertőződött el, emiatt amputálni kellett. „Egy 18 vagy 19 éves fiatal számára rendkívüli traumát jelenthet a pénisz elvesztése” – mondta a sebészcsapat vezetője, és utalt arra, hogy a nemi szervüket elvesztő fiatalok közül többen öngyilkosok lesznek.
 
Nehéz donort találni
 
A szokatlan transzplantáció esetében az egyik legnagyobb kihívást a donor megtalálása jelentette – mondták az orvosok, és a történet „hősének” nevezték a szerveit felajánló férfit és hozzátartozóit. Mint közölték, a meg nem nevezett elhunyt donor több más testrészét is felhasználták transzplantációra. A dél-afrikai sebészek szerint az átültetést a jövőben alkalmazni lehet a nemzőszervüket rák következtében elveszítő férfiak esetében, végső eszközként pedig akár az impotencia „gyógyítására” is.
 
Egy fokvárosi kórházban történt az első szívátültetés is
 
A Dél-afrikai Köztársaság történelmileg úttörő szerepet játszik a szervátültetésekben: 1967-ben egy fokvárosi kórházban hajtotta végre a világ első szívátültetését a legendás Chris Barnard professzor. A dél-afrikai egyetem tudomása szerint Kínában 2005-ben már végrehajtottak egy hímvessző-átültetést, ám az sikertelennek tekinthető, mivel a páciens két hét után az új szerv eltávolítását kérte az orvosoktól pszichés okokból.
 
 
*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta
 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2015. március 20. 22:36
Ezt a Kövér is meg tudja csinálni, a héten átültette a Készt!
1120
2015. március 20. 17:54
"...halott donortól származó hímtagot ültettek át egy 21 éves férfira, aki három évvel korábban egy elfuserált körülmetélési rítus következtében veszítette el nemi szervét." Ez hullagyalázás - szerintem.
1120
2015. március 20. 17:54
:D :D :D
Zokni
2015. március 20. 15:58
Na végre! A Jobbikos szavazóknál kéne bevezetni. Egy csapásra 100 ponttal megnőne az IQ-juk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!