Már napi 2 pohár alkohollal is a stroke-ot kockáztatja!

2015. február 09. 02:46

Több tanulmány született már arról, hogy napi 2-3 dl vörösbor kifejezetten jót tesz az egészségünknek, csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. Ám hogy milyen keskeny mezsgye választja el az egészségeset az ártalmastól, jól mutatja az alábbi tanulmány, melyet a szivderito.hu-n olvastunk.

2015. február 09. 02:46

Ha egy középkorú ember naponta két alkoholos italánál többet fogyaszt el, az jobban növeli a kora-időskori stroke kockázatát a hagyományos rizikófaktoroknál, mint például a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség – állítja egy friss tanulmány. A tanulmányt január 29-én publikálta Pavla Kadlecová MSc (Szent Anna Kórház, Brno, Cseh Köztársaság) a Stroke című folyóiratban. A kutatásban megállapították, hogy akik naponta több mint két italt fogyasztottak el középkorukban, azoknak kétszer akkora az esélyük arra, hogy 60 és 75 éves koruk között stroke-ot kapnak azokhoz képest, akik átlagosan csak a felét fogyasztották ennek a mennyiségnek. Egy hasonló kutatás – amely a stroke kockázat és a magas vérnyomás, illetve a cukorbetegség kapcsolatát vizsgálta – arra jutott, hogy a középkorú évek során rendszeresen folytatott ivászat a legfontosabb rizikófaktora a 75 éves életkor előtt előforduló stroke-nak. A 75 éves életkor utáni agyvérzés kialakulására viszont a cukorbetegség és a magas vérnyomás nagyobb hatással van, mint a korábbi évek során folytatott erős alkoholizálás. Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy az alkohol hatással van a stroke kockázatra, de ez az első olyan kutatás, amely az életkori csoportokhoz köti a különbségeket – jegyzik meg a szerzők. Kadlecová a Medcsape Medical Newsnak adott kommentárjában kijelenti: „azok a személyek, akik naponta több mint két 2 pohárnyi alkoholos italt fogyasztanak, szignifikánsan kiemelkedő stroke-kockázatnak teszik ki magukat, különösen a korai idős korukban, amikor még mindig aktívnak és produktívnak kellene lenniük."

 

Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!