Budapestért díjjal tüntették ki Kállay Emil piaristát

2014. november 20. 15:53

Budapestért díjjal tüntette ki Tarlós István Kállay Emil piarista szerzetest a fővárosi ifjúság neveléséért és a budapesti lelki-közösségi élet ápolásáért.

2014. november 20. 15:53

Budapestért díjjal tüntették ki Kállay Emil piarista szerzetest és hittanárt a főváros lelki közösségi életének ápolásáért, az ifjúság vallásos neveléséért és a keresztény szellemiség példamutató terjesztéséért – tájékoztat a Piarista Rend Magyar Tartománya.

 
A díjat Tarlós István főpolgármester adta át az Új Városháza dísztermében november 17-én, a főváros ünnepnapján, a Budapest egyesítésének 141. évfordulója alkalmából tartott ünnepi közgyűlésen. A Fővárosi Közgyűlés 1991. március 21-ei döntése értelmében a főváros ünnepnapja november 17., annak emlékére, hogy 1873-ban ezen a napon egyesült Pest, Buda és Óbuda.
 
Budapestért díjat kapott még többek között Kányádi Sándor költő, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, Tátrai Tibor gitáros-zeneszerző, Simon Tamás egyetemi tanár, emeritus professzor, Müller Istvánné, az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény vezetője.
 
Pro Urbe Budapest díjat kapott többek között Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke az egészségügy, oktatás és kultúra területén nyújtott kiemelkedő és önzetlen támogatásáért, szolgálatáért; Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke, szaktanácsadója a rászoruló gyermekekért végzett fáradhatatlan és áldozatos munkájáért; Szilágyi-Sándor András református lelkipásztor, a Budapest-Kőbányai Református Egyházközségért végzett áldozatos tevékenységéért, közösségépítő szolgálatáért.
 
Kállay Emil 1929-ben született Kisújszálláson. A debreceni piarista gimnáziumban érettségizett, ezután belépett a piarista rendbe, majd 1953-ban szentelték pappá. 1965-től tizenkét éven át fiatalokat oktatott a Rókus-kápolnában, 1977-ben került a budai Szent Imre-plébániára, ahol több évtizeden át tevékenykedett a szentimrevárosi közösségért. 1991-ben beköltözött a budapesti piarista rendházba, ahol négy éven át a piarista növendékeket oktatta. 1995-ben a rendi káptalan tartományfőnökké választotta, emellett tanított a Kalazantinumban és a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. 2007-ben, 78 évesen újraindította a piaristák székelyföldi misszióját, Csíkszeredán megnyitották a Piarista Tanulmányi Házat.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!