Kövér: A polgári kör egyedülálló innováció volt

2014. augusztus 26. 22:14

Az egész nemzetet előbbre vitte a polgári körök mozgalma, ami egyedülálló politikai innováció volt európai szinten – jelentette ki Kövér László. A házelnök szerint a polgári körök története mindenki életének sorsfordító állomása lett.

2014. augusztus 26. 22:14

Nemcsak a Fidesz politikai közösségét, hanem az egész nemzet életét is előbbre vitte a polgári körök mozgalma és az ennek otthonául szolgáló Polgárok Háza – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden Budapesten, a Polgárok Háza megnyitásának 10. évfordulója alkalmából rendezett évadnyitó esten. A házelnök szerint a polgári körök mozgalma európai szinten is egyedülálló politikai innováció volt. Ez adta az erőt, hogy szembe lehessen szállni „a nyugati világ politikai életét kivásárolni akaró gazdasági érdekcsoportok” nyomásgyakorlásával – fogalmazott. A polgári körök eszmeisége vitte ki az embereket az utcára, a békemenetekre is, amikor „ezek a háttérhatalmak, semmibe véve a választók akaratát, idő előtt meg akarták buktatni a választott kormányt” – mondta Kövér László.

„A polgári körök története mindannyiunk története, életünk egy fontos, sorsfordító állomása lett” - hangsúlyozta a zsúfolásig megtelt Polgárok Házában a politikus, kiemelve: a mozgalom legfontosabb üzenete az volt és az marad, hogy a politikában is „meg kell maradnia a léleknek: ebben az értelemben mindannyian, akik a nemzet és a szabadság ügyéért dolgozunk, polgári körösök vagyunk” – hangoztatta. A parlament elnöke beszédét azzal zárta, hogy a Polgárok Háza a találkozások helyszíne, ahol lelkiismeretes és hozzáértő csapat dolgozik.

Hende Csaba honvédelmi miniszter, a polgári körök egykori koordinátora a mintegy kétórás rendezvényen úgy fogalmazott: a polgári körök mozgalma nem veszett el, csak átalakult, olyan új egyesületek jöttek létre, amelyek aktívan részt vesznek a települések helyi közéletében. „Megmaradt a szellem, tudunk együtt mozdulni, ha kell” – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy „mindaz, amit együtt átéltünk, megtettünk a nemzetünkért, örökre összekapcsol bennünket”.

László Tamás fideszes országgyűlési képviselő, a Szövetség a Nemzetért Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében azt mondta: a 20-21. századi magyarság megmaradásának záloga a polgári körök mozgalmának meghirdetése, továbbélése. A polgári körösök tömege a közösségi emberről szól – mondta a politikus. 

Jókai Anna író arra hívta fel a figyelmet az egybegyűltek előtt, hogy a Polgárok Házának már a neve is azt mutatja, „ez a mienk”, majd azt hangsúlyozta, hogy a jelenleg kormányzó pártszövetség győzelme után sem lehet „eltunyulni”, „állandóan bizonyítani kell, hogy együtt vagyunk”, mert „a gonosz erők működnek a világban”.

A Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató vezette Polgárok Háza honlapján az épület történetét ismertetve felelevenítik, hogy miután a Fidesz 2002-ben elvesztette a választásokat, Orbán Viktor felhívására szerte a világban polgári körök szerveződtek. Fél évvel később a Szövetség a Nemzetért Alapítvány mintegy 100 millió forintért megvásárolta a VIII. kerületi 1600 négyzetméteres épületet - a későbbi Polgárok Házát -, amelynek felújítási munkálatai 2003 novemberében kezdődtek és 2004 augusztusában fejeződtek be. Az átalakítás terveit Makovecz Imre tanítványai készítették. A Polgárok Házát 2004. augusztus 22-én Orbán Viktor avatta fel. Az átadás óta egy közösségi, kulturális és oktatási feladatok ellátására egyaránt alkalmas, korszerű épület áll a polgári körök, civil szerveződések rendelkezésére – írták.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2014. augusztus 27. 09:27
Kövér egy mocskos ügynök innováció.
Senior
2014. augusztus 27. 08:23
2002-s bukását követően Viktor kiállt, azongya "a nemzet nem lehet ellenzékben, alakítsunk polgári köröket, pár fős apró sejteket". No akkor számomra egyértelművé vált, hogy ez az ember úgymond, mentálisan súlyosan terhelt.
VakzKommondor
2014. augusztus 27. 06:56
JA, meg a munkásőrség is. És a teljes foglalkoztatottság. Lófaszt vagytok innováció, a kommunizmust majmoljátok, mert csak ahhoz értetek.
Man dinner
2014. augusztus 27. 03:33
"„eltunyulni”, „állandóan bizonyítani kell, hogy együtt vagyunk”, mert „a gonosz erők működnek a világban”." Minden oldalról egy a lemez. Mert mindig kell egy ellenségkép az önmeghatározáshoz, csapatszédítéshez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!