Öreg ember nem vén ember -donornak sem

2014. július 08. 18:19

Eddig is tisztában voltunk azzal, hogy a természet a nőket eleve hátrányos helyzetből indítja, már ami a gyermekvállalás időbeli határait illeti. De eddig legalább azzal biztatgattuk magunkat, hogy a férfiak nemzőképessége is erősen csökken -ha nem is szűnik meg- a kor előrehaladtával.

2014. július 08. 18:19

Ennek mond ellen az a felmérés, amelyről nemrég számoltak be a a Humán Reprodukció és Embriológia Európai Társaságának éves konferenciáján, s amelyről az MTI közölt hírt. A kutatás előzményéhez tartozik, hogy Nagy-Britanniában jelentősen nőtt a spermadonorok átlagéletkora, s az ilyen megtermékenyítést választó nőket aggasztotta, hogy emiatt csökkenhet a teherbeesési esélyük. 

Meenakshi Choudhary, a Newcastle Meddőségi Központ munkatársa több mint 39 ezer mesterséges megtermékenyítési ciklust elemzett, amelyek 1991 és 2012 között zajlottak le. Arra az eredményre jutott, hogy az idősebb férfidonorok esetében ugyanolyan a sikeres terhességek aránya, mint a fiatalabbaknál. 
A spermadonorok a népesség kiválogatott csoportja, akik alapvetően egészségesek, és szigorú kritériumoknak kell megfelelniük, hogy donorrá válhassanak. Ennek alapján elmondhatjuk, nem számít a kor, amíg a sperma minősége jó - foglalta össze Choudhary.
Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem tudósa azonban rámutatott, hogy ezek az adatok nem alkalmazhatók általánosan az egész népességre, a férfiaknak tanácsos tehát 40-45 éves koruk előtt gyermeket vállalni, később az öregedés csökkenti a gyermeknemzés esélyeit.
 
Forrás: MTI
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!