Mesterséges hasnyálmirigy segítheti a cukorbetegek életét

2014. június 19. 16:59

Tartós betegséggel élni sok nehézséggel jár. Nincs ez másként a cukorbetegekkel sem: naponta többszöri tűszúrás, állandó önellenőrzés, s még azoknál is felléphet pontatlan adagolás miatt rosszullét, például hipoglikémia, akik minden utasítást betartanak.

2014. június 19. 16:59

Ezen segíthet az az új találmány, amelyet nemrég teszteltek a Bostoni Egyetemen.-számolt be a Válasz.hu az MTI híre alapján. Egy a hasnyálmirigybe ültetett mesterséges szenzorról van szó, mely szükség szerint automatikusan adagolja az inzulint.

A New England Journal of Medicine című szaklapban ismertetett kutatás eredményei alapján a mesterséges hasnyálmirigy hatékonyabban és precízebben adagolja az inzulint, mint a jelenleg használatban lévő eszközök. Az inzulin kézi adagolása nem mindig pontos: a túl nagy mennyiség túlságosan csökkentheti a vércukorszintet, ami a páciens ájulásához vezethet."
 
A betegeknek az új eszköz használatával mindössze kétszer kell megszúrniuk magukat naponta, azt is csak az ellenőrzés kedvéért, bár a beültetett szenzor még a mobiltelefonjukon is jelzi az állapotukat.
 
A 2012-ben kifejlesztett bionikus szervet a Bostoni Egyetem Ed Damiano vezette kutatócsoportja tesztelte páciensek két csoportja, 32 tizenéves és húsz felnőtt részvételével öt napon át. Mindannyian korlátozások nélkül folytatták mindennapi életüket, a műszer eközben minden várakozáson felüli pontosságot mutatott.Mindez persze csak kísérlet, és kevés betegen végezték el, de azért ígéretesen hangzik"-írja a honlap.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!