Néhány jó tanács kánikulában

2014. június 11. 04:55

Hiába járunk még csak az elején a júniusnak, máris itt az első hőséghullám, megdőlt a melegrekord is Budapesten. Ilyenkor még kevésbé szoktunk hozzá, nehezebben is viseljük, gyakran viszont úgy örülünk a melengető napsütésnek, hogy könnyelművé válunk. Mire vigyázzunk különösen ezekben a napokban?

2014. június 11. 04:55
K.Zs.

Az első, s a legfontosabb: fogyasszunk sok folyadékot! Sajnos sok ember hajlamos arra, hogy megfeledkezzen a vízpótlásról, nem is érzik a szomjúságot. Midenképpen ügyeljünk arra, hogy legalább 3 liter legyen a folyadékbevitelünk. A szeszes italok kifejezetten kerülendők, lassítják a keringést, ráadásul dehidratálnak. Ajánlott viszont: víz, tea (akár forrón is), cukor- és szénsavmentes üdítő, sőt akár aludttej vagy paradicsomlé.

Ezekben a napokban nem ajánlatos a sok hús vagy a nehéz ételek fogyasztása,  csak növelik a hőérzetünket, együnk inkább könnyű ételeket vagy még inkább leveseket!
Természetesen akinek lehetősége van rá, töltse a 11-15 óra közti időszakot hűvös, elsötétített szobában, de legalább árnyékban! Különösen ügyeljünk a csecsemőkre és a kisgyermekekre, ne legyenek kitéve a tűző napnak! Az OMSZ figyelmeztetett, hogy ezekben a napokban olyan erős UV-B sugárzás várható, hogy akár 15-20 perc alatt is leéghetünk, legyünk hát különösen óvatosak!
S ha még a nyaralás ideje nem is jött el számunkra, azért az akár napi többszöri hideg vagy langyos vizes zuhanyozás, mosdás nemcsak jólesik, de jót is tesz a felhevült szervezetnek.
Gondoljunk arra is, hogy az izzadással nemcsak folyadékot, hanem sót is veszítünk, ezt is pótolnunk kell!
 
Végül pedig várjuk a csütörtököt, amikor az előrejelzések szerint végre enyhül a forróság!
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!