Jókai Anna: A szabadság felelősséggel jár

2014. június 19. 20:14

Nemcsak szeretem, de tisztelem is a szabadságot, amelynek fogalmához hozzátartozik a felelősség is, mert e nélkül a szabadság szabadossággá, pusztító erővé válik – mondta Jókai Anna író a Magyar szabadságért-díj átvételekor csütörtökön Gödöllőn.

2014. június 19. 20:14

Nemcsak szeretem, de tisztelem is a szabadságot, amelynek fogalmához hozzátartozik a felelősség is, mert e nélkül a szabadság szabadossággá, pusztító erővé válik – mondta Jókai Anna író a Magyar szabadságért-díj átvételekor csütörtökön Gödöllőn.

 
Hozzátette: szabadság az is, hogy az ember szabadon dönthet arról, hogy jó legyen. Jókai Anna beszédében kiemelte, nincs annál nagyobb díj, mint amelyről érzi, hogy szeretetből kapta.
 
Gémesi György polgármester (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) az ünnepélyes átadáson a kitüntetettet méltatva úgy fogalmazott, hogy Jókai Anna a magyar prózairodalomban, szerte a világban végzett nemzeti és keresztény értékek kimagasló képviseletéért, példamutató személyes életútjáért kapta a Magyar szabadságért-díjat. Az elismerést a Magyar Szabadság Napja Alapítvány alapította 2000-ben.     
 
Koltay Gábor filmrendező, az alapítvány kurátora laudációjában hangsúlyozta: az író a választott témáival, az alakok, konfliktushelyzetek megformálásával a magyar irodalom legszebb hagyományait folytatja, közéleti emberkén pedig azokhoz a nemzetért aggódó, a közösség sorsát jobbítani szándékozó írástudókhoz tartozik, akikre Európának ezen a részén az átlagosnál jóval nagyobb felelősség hárul, mint a földrész nyugati felén. Koltay Gábor szólt arról, hogy az ajándékba kapott rendszerváltás eufóriájában „nem vettük észre, hogy egy lelkileg és szellemileg összezavarodott, értékveszített, sokfajta gazdasági-pénzügyi sebből vérző országlakosok gyülekezete várta a csodát”. Hozzátette, hogy a súlyos értékzavar közepette nagy szükség volt a szellemi iránytűkre, a mélyen érző, embertársaikért, közösségükért valóban tenni akaró, szilárd értékekkel felvértezett honfitársakra.
 
A Gödöllői Királyi Kastély dísztermében tartott ceremónián részt vett Mádl Dalma, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök felesége is.     
 
A díjat, amelyet a Magyar Szabadság Napja Alapítvány alapított 2000-ben, minden évben olyan személyiségek kaphatják meg, „akik az elmúlt évtizedekben tevékenységükkel nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, demokratikus fejlődéséhez”. Az elismerést elsőként Nemeskürty István vehette át 2000-ben, tavaly Sólyom László volt köztársasági elnöknek ítélték oda.
 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marko11
2014. június 20. 12:31
A díj értékét erősen lerontja, hogy tavaly Sólyom Lászlónak ítélték oda.
poppy flower
2014. június 20. 12:26
Rezsimjókai.....
vidékilány
2014. június 19. 20:30
Kedves Jókai Anna, köszönet a sok szép percért, óráért amelyben művei olvasása közben részem volt, életbölcsessége külön ajándék számomra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!