Vigyázat, ez sem steril!

2014. május 29. 21:49

A laikus érdeklődő -mint akár én- mindeddig azt gondolhatta, hogy a magzat az anyaméhben mindentől meg van óva, annál biztonságosabb hely nem létezik. Összességében ez nyilván így is van, de a legújabb amerikai kutatás arra mutat rá, hogy még itt sem tökéletes a védelem.

2014. május 29. 21:49

A méhlepény, amelyen keresztül a köldökzsinór közvetítésével az embrió táplálékhoz és oxigénhez jut, egyben arra is szolgál, hogy kiszűrje az embrióra káros anyagokat és a kórokozókat. Éppen ezért eddig azt gondolták, hogy egyben tökéletesen steril is. De ez nem igaz! 

A Magyar Nemzet Online a Science Translational Medicine című szaklap cikke alapján beszámolt egy kutatásról, melyben a houstoni Baylor Orvosi Egyetem és a Texasi Gyermekkórház Kjersti Aagaard vezette kutatócsoportja összesen 320 placentát vizsgált meg.
 
Ennek alapján azt állapították meg, hogy a „méhlepény mégsem szűr ki minden káros anyagot az anyai vérből, a baktériumok egy részét sem."
Géntechnikai eljárásokkal azonosították a méhlepényből származó baktériumtörzseket. Ezután összehasonlították azokat a test más részeinek baktérium-összetételével. Az emberen és az emberben élő baktériumokat az elmúlt években az emberi mikroorganizmusokra vonatkozó projekt (Human Microbiom Project) keretében térképezték fel.
 
A placenta baktériumai minden anyánál különböztek, számuk általában csekély volt- folytatja a tanulmány.- A legtöbb nőnél megtalálták az E.coli bélbaktériumot. A mikrobák többsége ártalmatlan volt, az emberen általában megtalálható baktériumok közé tartoztak. A baktériumok összetétele a szájüregéhez állt legközelebb, azon belül is a nyelven, a mandulákon és a fogkőben lévő törzsekhez hasonlított. Valószínű, hogy a terhesség korai szakaszában kerülhettek az anya véréből a méhlepénybe."
 
Így megdőlt az az elképzelés is, hogy a csecsemők baktériumflórája a születés után kezd csak kialakulni, a vizsgálat azt bizonyította, hogy ez a folyamat már az anyaméhben elkezdődik. A cikk zárásként arra is felhívja a figyelmet, hogy az elemzés eredményei a koraszülés bizonyos eseteire is hatással lehetnek:
A koraszülöttek édesanyjánál bizonyos kórokozókból több volt, másokból kevesebb. A baktériumok koraszülésre gyakorolt hatását a kutatók most újabb vizsgálattal akarják pontosabban megismerni."
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!