Figyelmeztetés a férfiaknak: másfélszer nagyobb eséllyel halnak meg rákban, mint a nők

2014. április 16. 01:11

Ijesztő statisztikát közölt a Cancer Research UK nevű egyesült királyságbeli rákkutató szervezet. E szerint míg a nők közül a világon száezerből átlagosan 82-en halnak meg rákban, a férfiaknál ez a szám 126, vagyis bő 50 százalékkal több.

2014. április 16. 01:11

Ráadásul, s ez hazánkfiainak különösen elszomorító, ez a különbség Közép- és Kelet-Európában még ennél is nagyobb.

 
A legtöbb rákos halálozásért az egész világon a tüdő-, máj-, gyomor- és béltumor okolható, ezek teszik ki az ilyen haláleseteknek majdnem felét. Ennek esélye viszont a férfiaknál jóval magasabb, mint a nőknél, ez lehet a  tragikus statisztika egyik oka.
 
A másik lehetséges összetevőre Nick Ormiston-Smith, a Cancer Research UK vezető statisztikusa mutatott rá:  
A rákhalálozási rátákban mutatkozó nemek közötti eltérés talán annak tudható be, hogy a férfiaknál több nehezebben kezelhető típusra derül fény, például húgyhólyag-, máj-, tüdő- és nyelőcsőrákra."
 
A kor előrehaladtával mindkét nemben nő a rosszindulatú daganatok valószínűsége, de az életmód is fontos szerepet tölt be: „a dohányzás körülbelül százmillió halálesetet okozott az elmúlt évszázadban, és ha a tendencia folytatódik, egymilliárd embert fog megölni a XXI. században” -idézi a statisztikust a medipress cikke.
 
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!