Hamarosan sor kerülhet az első magyar tüdőátültetésre!

2014. február 04. 12:54

Jó hír a tüdőtranszplantációra váróknak: nőhet a műtétre előjegyzett betegek száma, mivel nemsokára elindulhatnak Magyarországon is az ilyen típusú beavatkozások.

2014. február 04. 12:54

Hamarosan elérhető lesz a tüdőátültetés Magyarországon - tudta meg az InfoRádió az Országos Onkológiai Intézet vezetőjétől. Kásler Miklós elmondta: az intézmény adhat helyet az évi húsz transzplantációnak, amelyeket most Ausztriában végeznek a magyar pácienseken az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásával. A főigazgató szerint az itthoni műtéteket ugyanolyan korszerű eszközök segítségével végzik majd, de olcsóbban a bécsinél.

Kásler Miklós elmondta, hogy az Országos Onkológiai Intézet mellkassebészeti osztálya lett a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikája. Az intézet orvosai közül Lang György professzor és Rényi-Vámos Ferenc évek óta a bécsi egyetem mellkassebészeti osztályán is dolgozik és tüdőtranszplantációkat végez. Ezt az orvosi -szakmai tudást kamatoztatják ezentúl Budapesten is, Lang professzor vezetésével.

„Az onkológiai intézet mellkassebészeti műtőtraktusa Európa egyik legkorszerűbb műtője, itt legalábbis azonosak a feltételek, mint a bécsi klinikán, ha nem jobbak” -
hangsúlyozta Kásler Miklós.

Hozzátette: az intézetben évi 20 műtétet terveznek. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral most egyeztetnek a részletekről, de az bizonyos, hogy az itthoni tüdőtranszplantáció lényegesen kevesebbe kerül majd, mint amennyit az OEP jelenleg a bécsi klinikának fizet a magyar betegek operálása után.

Kásler Miklós kitért arra is, hogy a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikájának tervezett másik részlege a jóindulatú mellkasi operációkkal foglalkozik majd. Ennek várható helye a Kútvölgyi tömb lesz, ahol azonban a műtétek elvégzéséhez még jelentős átalakításokat kell végrehajtani.

Losonczy György, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója nemrég az InfoRádiónak elmondta: ezeket a műtéteket egyelőre Bécsben végzik, itthon a betegek elő - és utókezelése történik.

A professzor rendkívüli feladatnak nevezte az utógondozást. Úgy fogalmazott: „ezek a korábban halálra ítélt betegek kapnak egy új szervet, amely egy idegen szervezetből származik és az összes, a transzplantáció után jelentkező probléma hangsúlyozottan jelentkezik náluk. Az utókezelés a betegek egész további életét meghatározó orvosi feladat. Célja, hogy a szervátültetettek szervezete ne lökje ki az új tüdőt, amely immunológiailag - többé-kevésbé - idegen az ő immunrendszerük számára" - mutatott rá Losonczy György.

A professzor arról is beszélt, hogy az elmúlt 5 évben több mint 50 betegnél történt sikeres tüdőtranszplantáció. Közülük negyvenheten élnek, jól vannak, munkaképessé váltak, normális életet élnek.

Mint mondta, szervhiány nincs, különösen azóta, hogy Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz. A tüdőátültetések számát az határolja be, hogy a magyar tüdőgyógyászat mennyire válogatja ki, ismeri fel azokat a betegeket, akik alkalmasak lehetnek a beavatkozásra.

Magyarországról elsősorban és a cisztás fibrózisban szenvedő gyerekek, fiatal felnőttek kerültek tüdőtranszplantációra, azonban egyre inkább szélesedik azoknak a betegségeknek a köre, amelyekre megoldást kínálhat a tüdőátültetés és egyre idősebb páciensek számára nyílik meg az átültetés lehetősége. Például egyre több, a dohányzás nyomán kialakuló, népbetegségnek számító COPD- betegek (krónikus obstruktív tüdőbetegség) között is a tüdő transzplantált.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!