Abortusz, melegjogok: ENSZ–Vatikán-csörte

2014. február 06. 13:26

Visszaszólt a Vatikán az ENSZ-nek az egyház tanítását és a papi pedofília kezelését kritizáló jelentése kapcsán, ideológiailag elfogultnak és az egyház belügyeibe való beavatkozásnak nevezve azt.

2014. február 06. 13:26

„Tudomásul veszi” a Szentszék az ENSZ nemrég közzétett jelentését, amelyben erős kritikát fogalmaz meg a katolikus egyházzal szemben, mivel az nem megfelelően kezelte a pedofil papok ügyeit, illetve kritizálja annak morális tanítását is.

A Szentszék „ugyanakkor sajnálattal állapítja meg, hogy az összefoglaló észrevételek néhány pontban megkísérelnek beavatkozni a katolikus egyháznak a személy méltóságára és a vallásszabadságra vonatkozó tanításába” - olvasható a Szentszék minap kiadott közleményében
 
Silvano Tomasi, a Vatikán ENSZ-hez delegált nagykövete a jelentésnek az egyház homoszexualitással, abortusszal és művi fogamzásgátlással kapcsolatos álláspontját bíráló kitételeire reagálva azt mondta: a világszervezetnek nincs joga az egyházat „vitára nem bocsátandó” erkölcsi tanításainak megváltoztatására kérni. Tomasi érsek Genfben a vatikáni rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy a homoszexuálisok házasságát pártoló nem kormányzati szervezetek valószínűleg befolyásolták az ENSZ-bizottságot a jelentés „ideológiai vonalának” erősítése céljából – írja az Index.
 
Mire reagált Tomasi?
 
Az ENSZ gyermekjogi bizottsága szerdán tette közzé jelentését arról, hogy miként alkalmazza a Vatikán a gyermekek jogairól szóló egyezményt. A testület főleg a katolikus egyházon belüli, gyerekekkel szembeni szexuális erőszak ügyeire fókuszált. 
Az Index szerint a bizottság januárban több vatikáni illetékest is meghallgatott Genfben arról, hogy a Szentszék hogyan alkalmazza az ENSZ gyermekek jogairól szóló egyezményét. A világszervezet szerint a Vatikán az egyház hírnevének megőrzését a gyermekek védelme elé helyezte, és az utóbbi években is olyan eljárásokat alkalmazott, amelyek lehetővé tették, hogy papok több tízezer gyereket molesztáljanak vagy erőszakoljanak meg.
 
A bizottság  követelte, hogy a Vatikán hozza nyilvánosságra a papi pedofíliával kapcsolatos dokumentumait; hogy azonnal távolítsák el a papság soraiból azokat, akik közismerten vagy gyaníthatóan gyerekeket bántalmaztak, és kötelező jelleggel adják át őket a rendőrségnek. Az ENSZ szakértői szerint a szexuális bántalmazások elkövetőit egyik egyházmegyéből a másikba helyezték át azzal a céllal, hogy „eltussolják ezeket a bűncselekményeket”. A titoktartási kötelezettség miatt eddig alig fordult elő, hogy a papság tagjai közül valaki is jelentse az ilyen bűncselekményeket a helyi, világi hatóságoknak. 
 
A Ferenc pápa által decemberben a papi pedofília áldozatainak védelmére létrehozott bizottságnak valamennyi bántalmazási ügyet ki kell vizsgálnia, és a vizsgálatnak arra is ki kell terjednie, hogy az egyházi hierarchia hogyan kezelte ezeket az ügyeket – szögezték le a jelentésben. 
 
Kifogásolta a bizottság, hogy az egyház nem tett lépéseket például annak érdekében, hogy megakadályozza a hírhedt írországi Magdolna-mosodák botrányának megismétlődését. (Az apácarendek által működtetett Magdolna-mosodákban 1923-tól egészen 1996-ig összesen legalább tízezer nőt és leányt dolgoztattak ingyen, embertelen körülmények között.) 
 
Mit akart az ENSZ?
 
Nos, az érintett vagy gyanúba keveredett papok a papság egy százalékát teszik ki körülbelül (ötezer a négyszázezerből), és az egyházban még mindig töredéke az aránya a szexuális bántalmazásoknak, mint a családban és az iskolában. Emellett négyszáz papot már fel is függesztett Ferenc pápa, az egyház eljárási szabályai pedig ismertek és bárki számára hozzáférhetőek
 
A jelentésnek a Rorate Caeli blog által közzétett részei szerint ugyanakkor a bizottság tovább ment. Nem csupán érthető, bár jelentős részben már teljesült kívánalmakat fogalmazott meg a gyakorlati cselekvés terén, hanem tanítása megváltoztatására is felszólított az egyházat. A szöveg szerint a bizottság „aggódik” a Szentszék korábban közzétett, homoszexualitással kapcsolatos közleményei és kijelentései miatt, amelyek a stigmatizációt és a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű felnőttek és az azonos nemű párok által nevelt gyermekek elleni erőszakot szülhetnek. 
 
A bizottság szívesen látná, ha a Szentszék megszüntetné a házasságon kívül született gyermekek „diszkriminációját”; kifogásolja, hogy az egyház továbbra is azt tanítja, hogy a két nem ugyan egyenlő, de kiegészíti egymást, amely tanítás különbözik az egyezmény egyenlőség-fogalmától; és hogy a katolikus iskolákban továbbra is a „nemi sztereotípiák” alapján tanítanak, annak ellenére, hogy ennek megváltoztatására már 1995-ben kérte a Szentszéket a bizottság, a gyermekjogi egyezmény pontjainak alapján. 
A bizottság egyenesen felszólítja a Szentszéket, hogy változtassa meg álláspontját az abortuszról, valamint „komolyan aggódik”, amiért a Szentszték „tagadja” a felnőttek fogamzásgátláshoz és „születésszabályozáshoz” való jogát. 
 
Az ENSZ gyermekjogi bizottsága arra kérte fel a Vatikánt, hogy fogadja meg az ajánlásokat, és az ügyben tegyen jelentést 2017-ig. 
 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kal
2014. február 23. 09:58
"Amit te/ti korrekciónak és evolúciónak neveztek és amit ezzel kapcsolatban szeretnétek, -az azonos neműek házasságára vonatkozó katolikus tanítás megváltoztatása, elfogadtatása-, az soha nem fog megvalósulni. Isten a házasság természetes céljára vonatkozó elgondolása kizár minden természetellenes kapcsolatot. A homoszexuális kapcsolat valóban „objektíve rendetlen”! Egyben objektíve, minősített halálos bűn is!" - írod. De ki az a "te/ti"? Pl. a német katolikus püspöki kar. Ajánlom figyelmedbe a Katolikus főpapok az egyházi reformról c. írásomat: http://kaleidoscope.blog.hu/2014/02/11/katolikus_fopapok_az_egyhazi_reformrol
Kal
2014. február 22. 18:37
"A katekizmus fejlődése? Talán bővítése, árnyalása, de nem tanításának megváltoztatása." -írod. Igen, ez a fő kérdés. Evolúció, és nem revolúció. Erről szól a legfrisebb írásom a blogon: http://kaleidoscope.blog.hu/2014/02/20/a_katekizmus_korrekcioja
acido domingo
2014. február 21. 20:37
Biztos, hogy emiatt menesztették?. Ratzinger még a Hittani Kongregáció vezetőjeként foglalkozott a dologgal: http://www.ewtn.com/library/curia/cdfworthycom.htm Ezt aztán pápaként is megerősítette: http://www.cbc.ca/news/world/no-communion-for-pro-abortion-politicians-pope-says-1.63729 Különben tényleg nem értem, hogy mit lehet ezen vitatkozni. A 'politikus lét' mi alól adhatna felmentést? Az Egyház szerint bűnt követ el az abortuszban közreműködő nővér. Hogyan hunyhatna szemet akkor az abortuszt lehetővé tevő politikusok tevékenysége felett?
acido domingo
2014. február 21. 20:36
'konkrét "útmutatás"-t adott arra vonatkozóan, hogy egy parlamenti képviselő, akinek pl. abortuszellenes személyes véleménye mindenki előtt világosan ismert, mikor, és mire adhatja le a szavazatát.' Ez miért baj? Egyáltalán mi az egyház és a politika 'kompetenciahatára'?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!