MSZP: A Fidesz direkt lehetetleníti el a gyed extrát

2014. január 26. 14:50

Az MSZP törvénymódosítást kezdeményez azoknak a törvényi ellentmondásoknak a megszüntetéséért, amelyek akadályozzák, hogy a kismamák élhessenek a gyed extrával – jelentette be Bangóné Borbély Ildikó, a szocialisták elnökségi tagja vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

2014. január 26. 14:50

Az ellenzéki politikus szerint jelenlegi formájában csak „üres kampányfogás”, hogy a kormány megvédi a kisgyermekes anyákat, hiszen az érintettek a törvényi ellentmondások okán nem lehetnek jogosultak dupla gyesre, a gyerekek bölcsődei elhelyezésére, illetve bármikor felmondhatnak a munkába visszatérőknek – írja az MTI.

Ha az Orbán-kormány nem hajlandó elfogadni a javaslataikat, akkor a Mesterházy-kormány teszi ezt meg a kormányváltás után – fűzte hozzá.

Bangóné Borbély Ildikó elmondta: olyan törvénymódosítást kezdeményeznek, amely lehetővé tenné a gyed alatt munkát vállaló szülők számára, hogy bölcsődébe járassák gyermeküket. Ugyanis a hatályos törvények szerint azok a szülők, akik gyedet vesznek igénybe, nem kérhetik gyermekük bölcsődei elhelyezését – mondta.
 
Szerinte a Fidesz szándékosan teszi leheteletlenné a gyed extra felhasználását, hiszen ha mindenki élne a lehetőséggel, akkor 200 ezer bölcsődei férőhelyre volna szükség, miközben csak 37 ezer hely van az intézményekben.
 
Hozzátette: a jelenlegi jogszabályok akadályozzák a dupla gyes felhasználását is, a családok támogatásáról szóló 1998-as törvény ugyanis kimondja, hogy a gyermekgondozási segély havi összege a gyermekek számától függetlenül azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével.
 
Ez utóbbi mintegy 28 ezer forint, vagyis a jogszabály alapján két gyerek esetén sem lehet ennek a duplája – magyarázta Bangóné Borbély Ildikó.
 
Gátló tényezőnek nevezte azt is, hogy az új munka törvénykönyve értelmében a kisgyermekes szülő csak akkor áll felmondási védelem alatt a gyermek 3 éves koráig, ha fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe. Vagyis ha visszamegy dolgozni, akkor bármikor ki lehet rúgni.
 
Hozzátette: javaslatuk ez utóbbi esetben is védelmet biztosítana a gyed extrát felhasználó szülő számára. 
 
Mindezzel az MSZP megteremtené annak a lehetőségét, hogy a kormány ne szabotálhassa el a gyed extra végrehajtását – mondta Bangóné Borbély Ildikó.
 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bsandor
2014. január 26. 22:56
EBBEN A kismamák illetékesek és nem az mszp.ha a kismamáknak nem tetszik szivjoguk leszavazni a fideszt
qccqccqcc
2014. január 26. 17:19
Gyurmai egy hete még meg akarta szüntetni. Beszélnek ezek néha egymással?
Wagner Hopkins
2014. január 26. 16:11
Dobrev Klára szerint a magyar ember az államtól várja a megoldást a gondjaira, pusztán központi programokkal, adókedvezménnyel és támogatással a nők életén nem lehet sokat javítani. A miniszterelnök felesége szerint a gyed és a gyes zsákutca... http://www.hrportal.hu/index/index.phtml?page=article&id=68664 Na, most ezek gyönnek vissza.
Wagner Hopkins
2014. január 26. 16:07
"200 ezer bölcsődei férőhelyre volna szükség, miközben csak 37 ezer hely van az intézményekben." * "Magyarország 3168 településén jelenleg mindössze 530 bölcsőde van, alig 24 ezer férőhellyel... (Tehát a Fidesz 13 ezerrel növelte a bölcsődék számát.) A miniszterelnök társadalmi vitára bocsátaná azt az elképzelést, amely szerint az összesen három évig járó anyasági ellátásokat (gyes, gyed) két évre szűkítenék... (Megtörtént - a Fidesz visszacsinálta.) Az elképzelést a kormányfő felesége, Dobrev Klára fejtette ki bővebben, egy április 17-én, a Corvinus Egyetemen tartott tanácskozáson, ahol elmondta: a gyed és a gyes zsákutca, a magyar társadalom mégis ragaszkodik hozzá, így nem lehet egyetlen tollvonással megszüntetni. – Egyelőre nem tudunk megszabadulni „a gyermeknek hároméves korig az anyja mellett a helye” alapvetéstől, amellyel karöltve jár a gyermekét bölcsődébe adó rossz anya képe – vélekedett Dobrev Klára, majd hozzátette: több százezer gyereket és anyát zárunk be emiatt másfél szobás panellakásokba, és ítélünk végeláthatatlanul zajló szürke hétköznapokra. Eszter, aki anyai teendői mellett igyekszik munkáját is otthonról végezni, elmondta: nem kaphat gyermekgondozási díjat (gyed) az az anyuka, akinek gyermeke bölcsődébe jár. – Kilenc hónapos terhesen a bölcsőde közelébe sem mertem menni, mindig a férjem vitte a kisfiunkat, mert ha tudták volna, hogy várandós vagyok, akkor nem járhatott volna bölcsődébe." http://mno.hu/migr_1834/hosszu-varolistak-a-bolcsodekben-388638 Miről beszél ez a vécékefe?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!