Húszéves az erdélyi szenvedélybeteg-mentő misszió

2013. december 14. 12:34

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli az Erdélyi Református Egyházkerület védnöksége alatt működő Református Mentő Misszió, amely a Bonus Pastor Alapítvánnyal együtt szenvedélybetegekkel foglalkozik – írja az MTI.

2013. december 14. 12:34

Az elmúlt két évtized alatt több ezer szenvedélybeteg és hozzátartozó került személyes kapcsolatba a misszióval. A rövid terápiás programokon 1500-nál több szenvedélybeteg és hozzátartozó fordult meg – nyilatkozta az MTI-nek Horváth Levente, a mentőmisszió vezetője a december 12-én Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatót követően.

 
Emellett a magyarózdi Drogterápiás Otthonban – 2005-ös megnyitása óta – közel 250 gyógyulni vágyó vett részt a hosszú terápiás programon. Ezeknek a betegeknek mintegy fele nem esett vissza, ami nagyon magas aránynak számít – mondta Horváth Levente.
 
Erdély és Partium 13 településén támogató csoportok működnek, amelyeket önkéntes gyógyult szenvedélybetegek és szakemberek vezetnek.
 
A magyarózdi Pekri-Radák-kastély egykori magtárában kialakított otthonban lakók között van alkohol-, kábítószer-, szerencsejáték-, internetfüggő és egyéb függőségben szenvedő személy. A magyarózdi ökumenikus otthon támogatásába a többi erdélyi magyar történelmi egyház is bekapcsolódott.

Magyarózdon, ahol az egyetlen erdélyi magyar nyelvű szenvedélybeteg-kezelő központ működik, a kanadai Portage-módszert alkalmazzák, amelynél nagyon fontos szerep jut a terápiás közösségnek. Az ott lakók hat-kilenc hónap alatt olyan visszajelző közösségbe kerülnek, ahol tükörképet kapnak életükről. A kezelés az önismeretre helyezi a hangsúlyt. Az otthon lakói többnyire erdélyi magyarok, de megkeresték már őket magyarországiak is.

Az akkreditált intézmény stabil szakembergárdával rendelkezik – ismertette Horváth Levente. Sajnálattal állapította meg, hogy a román állam nem támogatja az intézményt. Ugyanakkor kedvező fejleménynek tartja, hogy a romániai társadalom érzékenyebbé vált a szenvedélybetegek iránt, és az emberek kezdik felismerni: nem megbélyegezni, hanem segíteni kell őket.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!