Az abortusztabletta miatt perelnék az államtitkárságot

2012. június 07. 07:43

Közérdekű adatigénylés keretében szeretné megtudni a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), hogy milyen kutatási eredmények alapján állítja az Egészségügyért Felelős Államtitkárság, hogy kockázatos az abortusztabletta alkalmazása. Ha nem érkezik válasz a napokban esedékes határidőre, akkor a TASZ bepereli az államtitkárságot.

2012. június 07. 07:43

Közérdekű adatigénylés keretében szeretné megtudni a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), hogy milyen kutatási eredmények alapján állítja az Egészségyért Felelős Államtitkárság, hogy kockázatos az abortusztabletta alkalmazása – közölte a társaság betegjogi programvezetője. Kapronczay Stefánia a Népszabadság beszámolója szerint egy abortusztablettáról szóló beszélgetésen azt is elmondta, hogy ha nem érkezik válasz a napokban esedékes határidőre, akkor a TASZ bepereli az államtitkárságot. Hozzátette: ha választ kapnak, nyilvánosságra hozzák az eddig el nem hangzott érveket.

A lap emlékeztet: Magyarország uniós kötelezettsége miatt május végén kapott forgalomba hozatali engedélyt az abortusztabletta. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár akkor kijelentette: addig nem alkalmazhatják, amíg kockázatairól és mellékhatásairól vita van. Később az államtitkár közölte: a tabletta alkalmazása kapcsán kialakult szakmai vita nem megnyugtató és nem rendezhető, ezért a készítmény beszerzésére, OEP általi támogatására, forgalmazására nem kerül sor.

Az elmúlt hetekben több politikus, parlamenti párt, civil szervezet tiltakozott a készítmény bevezetése ellen, míg mások a mellett emeltek szót - jegyezte meg a hvg.hu.

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trükkök Százai...
2012. június 07. 11:55
Hát, eléggé kockázatos, mert elmehet tőle a gyerek.
krisztoforo48
2012. június 07. 11:03
Ha jól emlékszem,a fogamzásgátlók is hormongyógyszerek.
thymian
2012. június 07. 10:45
Csak hogy a hülyék is értsék, a tabletta úgy működik, hogy meggátolja a progeszteron termelődését, ezzel éhen halasztják az embriót, majd prosztaglandinnal kilöketik a szervezetből. Mindkettő a hormonrendszerbe avatkozik bele.
thymian
2012. június 07. 10:27
Ezek az idióta taszosok mi a francért gondolják, hogy a tablettának nincsenek kockázatai, mellékhatásai? Ha igaz amit olvastam, 11 nő meghalt és Kanadában az első haláleset után betiltották. Legtöbb helyen azt olvasom, hogy ó szegény nők, meg ocsó, meg jó de odáig nem jutnak el, hogy utánaolvassanak mi is egyáltalán, hogyan működik, de bezzeg az a csúnya Orbán, meg Szócska. Az ilyeneknek legjobb lett volna ha az anyukájuk bevette volna azt a tablettát, akkor sok eséllyel már egyikük sem élne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!