Kutyákon tesztelnék az új magyar csípőprotézist

2011. május 02. 10:41

Magyarországi kutatóintézetekben már tíz éve foglalkoznak nanoszerkezetű fémbevonatok készítésével, vizsgálatával és hasznosításával. Az ezüsttel módosított fémfelületek orvosbiológiai hasznosításához alapvető követelmény biokompatibilitás, azaz az élő szervezettel való összeférhetőség.

2011. május 02. 10:41

Az ezüst baktériumölő hatása miatt a nanotechnológia egyik ígéretes orvosi alkalmazási területe lehet az ízületi protézisek nanoezüsttel történő bevonása. Magyarországi kutatóintézetekben már tíz éve foglalkoznak nanoszerkezetű fémbevonatok készítésével és vizsgálatával, ezek hasznosítása előtt azonban biokompatibilitási teszteket kell végezni. A protézis-kísérleteket a laboratóriumi körülmények után patkányokon végezték, az implantátum kutyákba történő beültetésének engedélyeztetése jelenleg zajlik.

A fejlesztések által várhatóan radikálisan csökken majd az implantátumok körül kialakuló fertőzések száma, ami eddig gyakran a protézis eltávolítását, a beteg tartós kórházi kezelését tette szükségessé. A végeredményére és az emberi alkalmazásra azonban még éveket kell várni.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Honfi-fi
2011. május 02. 15:41
A német juhász kutyáknál, gyakori a csípő probléma, a túlzott beltenyészet, és túltenyésztés miatt. Ha rajtuk segítenek ingyen , kísérleti alapon, akkor maximálisan egyetértek az állat kísérlettel. --------------------------------------------- Svájcban él egy kis unokaöcsém, pont ennek a témának a szakértője. Elmúlt évben 23 évesen megkapott egy amerikai kémia díjat és egy bostoni professzori kongresszus nyitóbeszédének a megtartására kérték fel, amire még nem volt példa, hogy ilyen fiatal szakembert ekkora tisztességgel illessenek. Szval elég jó a témában a kisöcsi. Ha gondolják a magyar kutatók, szívesen összehozom őket a gyerekkel. 6-7 nyelven perfekt a gyerek, most épp a japánt tanulja kikapcsolódásnak, meg hogy azon a nyelven is tudjon előadást tartani. Snassznak tartotta, hogy legutóbb angolul kellett beszélnie Japánban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!