Bizonytalan az e-könyvek sorsa Magyarországon

2011. március 28. 16:31

Az EU ajánlása ellenére mégsem csökkent a letölthető könyvek áfatartalma, így ezek a kiadványok sem olcsóbbak annyival, hogy megérné ezeket vásárolni.

2011. március 28. 16:31

Tavaly novemberben L. Simon Lászlónak, a Parlament Kulturális és Sajtóbizottsága elnökének indítványára a parlament megszavazta, hogy 2011. január 1-jétől a hangoskönyveknél és a letölthető e-bookoknál a jelenlegi 25 helyett a hagyományos könyvekhez hasonlóan az áfa 5 százalék. A törvénymódosítás szerint ugyanakkor csak az számít bele ebbe a körbe, amit valamilyen fizikai adathordozón, például CD-n vagy memóriakártyán árulnak. Az elektronikusan elérhetővé tett, internetről letölthető könyvek viszont nem, ezeknél maradt az áfa 25 százalék.

Így viszont a hagyományos illetve az elektronikus könyvek ára között jóval kisebb a különbség. Emiatt sokan a választják inkább a fájlcserélő oldalakat. Egyes e-könyvolvasó tulajdonosok szerint addig nem lesz igazi e-könyvpiaci fellendülés Magyarországon, amíg több százezer forintnyi könyvvásárlással térül csak meg az eszköz ára.

Az Európai Unió forgalmi adóról szóló zöld könyvében is elismerik, hogy a tagállamokon belül vannak még anomáliák, de ajánlásuk szerint csak az elfogadható, ha a kultúra hagyományos és elektronikus közvetítő eszközei is egyenrangúnak számítanak, egyfajta adózás alá esnek.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kosinva
2011. március 28. 20:57
Elég kis dolog, persze attól még zavaró. Ha az ember az ekönyv és a nyomtatott között kell választania azonos ár mellett legtöbbször a hagyományosat választja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!