Chilei bányászok

2010. október 13. 14:00

Egészen a közelmúltig mindenki azt hitte, csupán karácsonyra lehet szabad a bányaomlás miatt csapdába esett 33 bányász. Chile világméretű parádéval fogadja a felszínre érkezőket.

2010. október 13. 14:00
Nyáron még arról szóltak a hírek, hogy csupán karácsonyra lehetnek szabadok az Atacama-sivatag alatt rekedt bányászok. Azután, hogy 17 napig semmilyen hír nem érkezett felőlük, már az is csodaszámba ment, hogy valaha kijuthatnak a hatszáz méteres mélységből. A bányászokkal végül egy szűk járaton keresztül tudtak kommunikálni és élelmet szállítani nekik. Később már egy kamerát is a föld alá juttattak, a bányászok videón üzentek haza családtagjaiknak, egy focimeccset is meg tudtak nézni.
 
Nem kellett azonban az ünnepekig várniuk, néhány napja elérte őket a fúrófej, kedden pedig egy rövidebb fennakadást követően máris megkezdődhetett kimentésük. A bányászok jó egészségnek örvendenek, a mentés zökkenőmentesen halad, az akcióból pedig igazi valóságshow-t kerítettek a chileiek. Nem látni olyan képet a felvételeken, amelyen ne látszódna a nemzeti lobogó, Santiago főterén pedig tömegek ünneplik a kiszabadultakat.
 
A másodjára kimentett bányász, Mario Sepulveda aranytartalmú kőzetet osztogatott a felszínen tartózkodóknak, miközben kántálva buzdította őket. Arra kérte az újságírókat, ne kezeljék őt celebként: „Azt szeretném, ha úgy bánnának velem, ami vagyok - bányászként.”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!