Első karakter
Közélet
Ismét nagy sikerrel zárult az esztergomi fesztivál, a résztvevőket érdekes szakmai beszélgetések várták, és a színpadokon jeles személyiségek Navracsics Tibortól Csányi Sándoron át Kovács Ákosig.
Európában és itthon is emelkedik a koronavírus-fertőzöttek, valamint a kórházban ápoltak száma. A covid mellett a majomhimlő is egyre nagyobb fejtörést okoz a szakértőknek, az Egészségügyi Világszervezet a múlt héten globális veszélyhelyzetet hirdetett ki. Sőt, egy új kórokozó is borzolja a kedélyeket. Nyári víruskörkép.
Mintha a 21. században nem előre, hanem hátrafelé mennénk. Vissza olyan időkbe, amelyekről azt hittük, hogy már meghaladtuk őket.
Kiket és hogyan érint a módosítás? Mi a teendőnk, ha továbbra is kedvezményes áron szeretnénk vásárolni az energiát? Mi lesz az egy mérővel rendelkező, de többlakásos házakban lakókkal? Rezsikörkép.
Az új amerikai nagykövet agresszívan fogja képviselni a progresszív elképzeléseket Magyarországon – mondja a Mandinernek Patrick Deneen politológiaprofesszor. Interjú a tengerentúli jobboldal állapotáról, a félidős választásról és új könyvéről.
Külhon
Rengeteget köszönhet gyergyói barátainak és zenésztársainak, csak befogadással találkozott a székelyek körében a Románia moldvai régiójából gyermekként Gyergyóalfaluba kerülő Nicuța Alin. A 4S Street zenekar énekese lapunknak azt mondta, úgy érzi, csak magyarul tud hitelesen énekelni, így nem is próbál más nyelven.
Külföld
Oroszország kézenfekvő következő célpontja lenne a kis kelet-európai ország, amely eszkaláció helyett inkább a kiegyezés felé halad. Uniós tag lenne, és ki akar maradni a háborúból.
Július végén a coloradói Aspenben gyűltek össze a nyugati világ vezető katonai, nemzetbiztonsági és hírszerzési vezetői, hogy megvitassák az orosz világrendváltó erőfeszítések elleni lehetséges stratégiákat, illetve azonosítsák a glóbusz legveszélyesebb válsággócait. Borús képet vázoltak fel: háborús időszak elé nézünk.
Az országok kicsivel több mint fele, 51 százaléka csak az ENSZ-ben ítélte el Oroszországot, azon túl érdemi lépést nem tett Moszkvával szemben, kapcsolatait nem változtatta meg. Szalai Máté írása.
Precedens
Sajnálatos, hogy az Európai Bizottság egyre élénkebben politizál – állítja Christopher Vajda, az Európai Unió Bíróságának egykori bírája. Szerinte Magyarország indítványozhatná a szerződések módosítását, ha aggályosnak tartja az „Európa népei közötti egyre szorosabb egység” üzenetét.
Makronóm
A február vége óta tartó háború a gazdaság és a biztonságpolitika szféráján túl Európa demog­ráfiai képét is átrajzolta. Több millióan indultak meg Ukrajnából nyugatra, Magyarországra egyes becslések szerint egymillióan érkeztek. Lengyel­ország a hazájukat elhagyók felét fogadta be, Olaszországban és Ausztriában is jelentős számú menekült él. A háború következtében az európai születésszám újra csökkenést mutat.
Meta
A Föld egy űrhajó, amelyhez szándékosan nem adtak használati utasítást. Magunktól kell feltérképeznünk az általános működési elveit. Ebben a kalózok sikeresebbek voltak, mint az állami vezetők, van mit tanulni tőlük – figyelmeztetett 1969-ben Amerika egyik utolsó polihisztora.
Tudomány
Pacsirták vagyunk vagy baglyok? A szervezetünkben számos biológiai óra működik, ezek közül kiemelkedően fontos a cirkadián óra, amely a 24 óránként ismétlődő változásokhoz való alkalmazkodásra készít fel bennünket.
Jegyzet
Egymástól csak látszólag független válságok követik egymást. Klimatikus vészhelyzet. Gazdasági migráció. Járványok. Háború. Pénzügyi, gazdasági és társadalmi válság. Az apokalipszis négy lovasa? Jásdi István üzletember, csopaki borász írása.
Sport
A Hungaroringre kilátogató rekordszámú nézőközönség még évekig visszajárhat a magyar F1-es futamra, a hosszú távú jövőhöz viszont változtatások kellenek.
Amint a politikát behozzuk a játéktérre, a sport már nem lehet mindenkié – az egykori Forma-1-es autóversenyző, aki az MCC Feszt vendége volt. Interjúnk.
Élet
Huszonéves srácok rajonganak érte Londonban, ahol júliusban kiadták egy 33 évvel ezelőtti lemezét. Másik Jánossal 70. születésnapján korokról és kortalanságról, műfajokról és korlátlanságról, zenei közösségekről és alkotói belvilágról beszélgettünk.
A kaszálón, ahol kétszázhetven bála szokott lenni, ott most csak kilencven lett. A gabonánál is hasonló az arány. A végén nekünk is be kell majd érnünk mindennek a harmadával. Csender Levente írása.
Utolsó Figyelmeztetés
Jó néha feloldódni a létezés e kismagyar minőségében.