Első karakter
Közélet
Az új kormányban kulcsfontosságú szerepe lesz az Építési és Beruházási Minisztériumnak. Miért van ez így? Milyen hatáskörei és feladatai lesznek Lázár János frissen alakult tárcájának, és mit várhatunk tőle a következő években? Összefoglalónk.
Miért kell költeni fegyverekre, ha a NATO úgyis megvéd minket? Hogyan folytatódik a haderőfejlesztés? Visszaállítják-e a sorkötelezettséget? Interjú az új honvédelmi miniszterrel.
Világképemben a magyarság és a zsidóság harmóniába rendeződik – vallja a történész. Interjú progresszív liberalizmusról, ellenzéki kudarcokról és arról, miért szereti a jobbos műsorokat.
Külhon
Szintet lépne idén Románia legnagyobb keresztény zenei fesztiválja, a FeltöltŐ: a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet után a szervezők már Kárpát-medencei léptékben terveznek. A szervezőcsapat két tagjával, Kántor Boglárkával és Kántor Barnával beszélgettünk.
Külföld
Gyors NATO-csatlakozásban bíztak az észak-európai országok – de nem számoltak Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel, aki kíméletlenül kihasználja ütőkártyáit Ankara térségbeli érdekeinek előmozdítására.
Villámháború helyett egész Európa benne találta magát egy felőrlő gazdasági háborúban.
Az orosz gázszállítás radikális csökkentése egy újabb szöget vert bele az Energiewende néven ismert német energiapolitikai fordulat koporsójába. Elemzésünk.
Precedens
Orbán Viktor miniszterelnök politikájában az a leginkább szembetűnő, hogy mennyire józan. Az általa képviselt pragmatikus államvezetés a történelem korábbi szakaszaiban Európa-, sőt világszerte is meghatározó volt – hangsúlyozza N.S. Lyons amerikai külpolitikai szakértő.
Makronóm
A geopolitikai viszály és az energiahiány sokkal jobban szolgálja az éghajlat ügyét, mint a több évtizedes nyugati klímapolitikák, állapítja meg Ted Nordhaus, a Breakthrough Institute ügyvezető igazgatója a Foreign Policy hasábjain.
Meta
A fosszilis tüzelőanyagok gazdagabbá és hosszabb életűvé tették az embert, kisebb környezetterhelés mellett, mint a megelőző technológiák. Nem kevesebbre, hanem többre van szükség belőlük – provokál az energiapolitika „filozófusa”.
A legendás lovas nomádok származásáról, forradalmi újításairól és Kárpát-medencei hatásaikról kérdeztük Szabó Gábor régészt, a szkíta örökség szakértőjét.
Mandiner Sport
Marco Rossi, nemzetközi szintű játékosok, váratlan húzások – nézzük, mi minden áll válogatottunk példátlan sikerének hátterében!
A hajdanvolt nagyság utáni sok-sok évtizednyi bánat, a süllyesztőlét nyomora utáni pislákolás örömét érezzük most.
Élet
Elvis szerepében Austin Butler lehengerlő, de ettől még sajnos nem igazán jó film – és mégis gond nélkül élvezhető produkció. Nem katarzis – káprázat.
Shakespeare sosem megy ki a divatból, és nem azért, mert kötelező olvasni vagy nézni, hanem mert szinte az összes munkája minden korban ugyanolyan érvényes és tanulságos.
„Amikor idekerültem, akkor úgy éreztem, tetszhalott állapotban van a környék. Hogy ebből sikerült valamelyest feltámasztani, talán nekem is köszönhető, de főleg a helyieknek.” Részleges zeneszerző, színházigazgató, fesztiválszervező és falumentor, aki a Művészetek völgyével megmutatta, hogyan lehet tíz napon át lelassulva felpörögni. Nagyinterjúnk Márta Istvánnal!
Utolsó Figyelmeztetés
A konzervatív világkép az igazságot, szépséget, hitet és felelősséget képviseli, szemben az önimádó nihilizmussal – fejtegette Jordan Peterson. A Sándor-palotában élőben volt alkalmam hallgatni a kanadai pszichológus gondolatait.