Első karakter
Közélet
A közeljövő kihívásainak megfelelően állította össze új kormányát Orbán Viktor miniszterelnök. Lesznek újoncok, visszatérők és veteránok; jelentős strukturális átalakulás várható, és nem meglepő módon gazdasági fókuszú lesz a kabinet.
A lila párt parlamenti frakciója elveszítette Hadházy Ákost, így maradtak tízen. A népszerű elnök, Donáth Anna nem indul a tisztújításon, ennek ellenére bizakodnak, hogy előbb-utóbb átveszik a DK helyét a balliberális térfélen.
Az „Isten, haza család” hármas jelszavával csütörtökön startol az első európai CPAC.
A család és a gyereknevelés terén sziklaszilárd alapelvek mentén működünk, ez mindkettőnk számára szent és sérthetetlen – mondja a pénzügyi szakember. Interjú Novák Katalin köztársasági elnök férjével.
Remélem, Orbán Viktornak lesz elég kitartása, hogy továbbra is szembeszálljon a nyugat- európai radikális individualizmussal és egalitarizmussal – mondja a jogfilozófus-professzor. Interjú.
Külhon
Magyar nyelvű hírportált indított a liberális szlovák Denník N újság Napunk néven. A fogadtatás vegyes: a konzervatívok kissé értetlenek, bár az új lap főleg a liberális kiadványokat hozhatja nehezebb helyzetbe.
Külföld
A május 21-én törvényhozást választó Ausztrália a jövő nagy biztonsági kihívására készül – az országnak Kína térnyerésével kell szembesülnie a csendes-óceáni térségben és saját földjén is.
Hihető célok nélkül, lassan már csak morális és ideológiai alapon zajlik az Oroszország elleni európai szankciók tervezése, a háborút nem lassítják a gazdasági intézkedések.
Mariupol az ukrajnai háború áldozata és szimbóluma lett egyszerre: az oroszok lebombázták az azovi-tengeri kikötővárost, lakosainak nagy része elmenekült.
Precedens
Véget ért az EU jövőjéről szóló konferencia, amelynek fejleményeire sokan az európai szuperállam irányába tett fontos lépésként tekintenek. Bár a konferencia kimenetele önmagában nem hozhat érdemi változást, ha az EU nem reagál a felvetésekre, még távolabb kerül polgáraitól.
Makronóm
Takaréküzemre van szükség, csak az exportképes beruházásokat szabad támogatni, és amit lehet, meg kell termelni Magyarországon – mondja a közgazdász. Interjú.
Meta
Mi a közös a 21. század sikercégeiben? Az, hogy a teljesítményük motorjai nem fizikai eszközök, hanem a szellemi tulajdon, a kapcsolatok, az adatbázisok és a dizájn. A helyi kisvállalkozások többsége ezekben a leggyengébb, ezért vannak halálra ítélve. Új gazdaságpolitika kell – sürgeti a kormányokat az Egyesült Királyság két vezető közgazdásza.
Tudomány
Ismerhette Jókai Mór a kínai cseréphadsereg történetét – csaknem százhúsz évvel a terrakotta katonák 1974-es felfedezése előtt? Ha nem, akkor miként lehetséges, hogy az agyagharcosok történetével gyakorlatilag megegyező mesére tesz egyértelmű utalást?
Feminens
Hiánypótló terület orvosaként segíti nőtársait Oláh Orsolya. Úgy véli, nemcsak a szülészetben tapasztalható manapság szemléletváltás, a nők is nyíltabban beszélnek a problémáikról.
Jegyzet
Mandiner Sport
Véget ért az NB I. 2021–22-es szezonja, amely többek között a Ferencváros újabb bajnoki címét, a Kisvárda történelmi ezüstérmét, a Fehérvár hét vereségből álló sorozatát, a Paks gólzáporos meccseit, valamint a két fővárosi nagy csapat, a Budapest Honvéd és az MTK bukdácsolását hozta.
Élet
Breuer Marcell 120 éve, 1902. május 21-én született Pécsett.
Remélem, mindenki számára világos, hogy bennünket a szlovákok sosem fognak úgy képviselni, mint ahogy mi képviselnénk saját magunkat – mondja a Ghymes együttes alapítója. Interjúnk.
Utolsó Figyelmeztetés
Örök béke biztosan nem lesz. Amit mi annak hittünk, az csak egy pár évtizedes délibáb volt.