A család csodája

2023. augusztus 31. 07:29

Minden évben vagy száz rokon gyűlik össze egy balatoni domboldalon – ez a mi családi rítusunk. Egykori üldözött pap rokonunk, úgy tűnik, jól imádkozott.

2023. augusztus 31. 07:29
Farmer's,Hand,Watering,A,Young,Plant
Skrabski Fruzsina
Skrabski Fruzsina

Volt nekem egy pap nagy-nagybátyám, Waigand József, aki összetartotta a nagycsaládot. Pedig nem volt könnyű dolga: eltiltották a papi hivatása gyakorlásától, a húga, a nagyanyám a kitelepülés elől Surányba menekült, és ott nyomorgott nyolc gyerekével, köztük anyukámmal. Csalánlevest ettek, a zajló Dunán keresztül jártak iskolába.

Jóska bácsi minden hétfőn tartott „rítust”, vacsorát, ahova mindenkit szeretettel várt „rituális maszattal” – ami valami kenyérre kenhető krém volt. Jóska bácsi nemcsak a családban, hanem papként is hatalmas közösséget teremtett máriaremetei kápolnájában, bábozott, és a világ minden szegletéből levelezett misszionáriusokkal. Csengőt kért tőlük, úgyhogy a miséje alatt gyerekként együtt ráztam a többiekkel valami kolompot. Így is temettük el, hatalmas csengetéssel. Jóska bácsi minden kerek évfordulójára írt egy imát, és az egyikben azt kérte, hogy a leszármazottak szeressék egymást.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ergit
2023. augusztus 31. 09:59
Ez roppantúl tetszik! Annyira semmit mondó ez az írás, mert nincs tanulsága, nem is írt eddig hozzá senki!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!