Egy darabka Champagne a Szilágyságban

2022. december 14. 09:47

Sorban hozza haza a világbajnoki arany- és ezüstérmeket a Kárásztelek Pezsgőpincészet. Hogyan lehet néhány év alatt arra a szintre eljutni, ahova mások évszázados szakértelem révén kerülnek? Utánajártunk, mi a siker titka.

2022. december 14. 09:47
null

Kovács Dániel írása a Mandiner hetilapban.

Egy arany és két ezüst egy világbajnokságon impozáns eredmény, főleg, ha olyan nehéz pályán sikerül elérni, mint a pezsgőkészítés. Márpedig a szilágysági Kárásztelek Pezsgőpincészetnek összejött a bravúr. A Champagne & Sparkling Wine World Championships versenyen – amelyet Tom Stevenson brit borszakíró indított útjára nyolc évvel ezelőtt, és mára a pezsgők nem hivatalos világbajnokságává nőtte ki magát – aranyérmet kapott a Carassia Rosé Magnum, és egy-egy ezüstérmet vihetett haza a pezsgőalapfajták házasításából készült Carassia Classic, valamint a pincészet megjelenés előtt álló első évjáratos tétele. Ám ez a szép siker is eltörpül a tavalyi vb-szereplésük mellett: a Londonban rendezett világbajnokságra benevezett négy termékük mindegyike kitűnően szerepelt. A magyar befektetők tulajdonában álló pincészet három arany- (Carassia Rosé, Carassia Blanc de Blancs Brut Magnum, Carassia Classic Brut Magnum) és egy ezüstéremmel (Carassia Classic Brut) felállította a mai napig legjobbnak számító eredményét. Pedig a világhírű champagne-okkal ellentétben nem tekintenek vissza évszázados múltra: alig több mint tíz évvel ezelőtt, 2011-ben kezdtek el működni.

Fotó: Mandiner-archív
Fotó: Mandiner-archív

Negyed évezrede borrégióként

A laikus szemlélőnek az a benyomása, hogy bizonyára a lélegzetelállító környezet okán származnak ilyen kiváló pezsgők Kárásztelekről. A szilágysági borvidék a szatmári borvidéktől délre helyezkedik el, körben északról indulva a Bükk hegység, a Szamos, a Réz- és a Meszes-hegység déli nyúlványa, nyugatról pedig az Érmellék szegélyezi. Leg­nagyobb részét a szilágysomlyói medence képezi.

A jó pezsgő, akárcsak a jó bor, nyolcvan százalékban a szőlő minőségétől függ”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!