Az Európai Bizottság ideális esetben független szerv

2022. augusztus 03. 18:11

Sajnálatos, hogy az Európai Bizottság egyre élénkebben politizál – állítja Christopher Vajda, az Európai Unió Bíróságának egykori bírája. Szerinte Magyarország indítványozhatná a szerződések módosítását, ha aggályosnak tartja az „Európa népei közötti egyre szorosabb egység” üzenetét.

2022. augusztus 03. 18:11
null

Dobozi Gergely interjúja a Mandiner hetilapban.

A bírósági párbeszéd az uniós jogrend záróköve – hangsúlyozta egy korábbi interjúban, amelyet a Precedensnek adott. Az Európai Unió Bíróságának utolsó brit bírájaként mit gondol, kisiklott az Egyesült Királyság és az EUB közötti párbeszéd?
Az uniós tagsággal kapcsolatban több tényező is elégedetlenséggel töltötte el a briteket, a brexit ezek kombinációjának eredménye. Ezek a tényezők mindenütt hatást fejtettek ki a társadalomban. Az elégedetlenség egyik vetülete az volt, hogy az emberek úgy érezhették: egyre több olyan, jelentős horderejű jogszabály születik, amelyet nem a westminsteri parlament, hanem a brüsszeli jogalkotás fogad el. Én nyolc éven keresztül alakítottam az EUB és a brit bíróságok közötti párbeszédet, amelyről csak azt tudom elmondani, hogy kiváló volt. A brit és az európai bírák szakmai együttműködése problémamentesen zajlott.

Az EUB bizonyos ügyekben még a brexit utáni Egyesült Királyságra vonatkozóan is hozhat ítéletet, ami politikai fejtörést okoz Londonnak. Utóbbi kivonná magát ez alól még Észak-Írország vonatkozásában is. Sikerrel járhat a Downing Street, lehet egyáltalán az Egyesült Királyság teljesen független az EU-tól?
Válasszunk szét két dolgot. Először is, a brit kormány a brexitnek egy olyan módját választotta, amelynek eredményeképpen az EU és az ország közötti kapcsolat a termékek és szolgáltatások kereskedelmére és a vámokra korlátozódik. Ha e tárgykörökben vita merül fel, azt a nemzetközi jog szerint egy az Európai Unió Bíróságától független fórumnak kell elbírálnia. Ha a kérdést az Egyesült Királyság szuverenitása szempontjából közelítjük, akkor azt mondhatjuk, hogy ezekhez nincs joga hozzászólni az Európai Unió Bíróságának.

Egy fórumnak óvakodnia kell attól, hogy a hatáskörén túlterjeszkedve ítélkezzen”

Ott van azonban Észak-Írország...
Pontosan, és ezt azért kell kiemelten kezelni, mert mint köztudott, Észak-Írország mindennapjait negyven éven keresztül meghatározta a terrorizmus. Az Egyesült Királyság és Írország végül aláírta a nagypénteki egyezményt, amely elhozta a békét az Ír-szigetre is. Ennek eredményeképpen megszűnt a szigorú határellenőrzés Észak-Írország és Írország között. Amikor az Egyesült Királyság még uniós tagállam volt, ez nem jelentett problémát, de aztán jött a brexit, s vele együtt pedig a politikai konszenzus arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Királyság és az EU együtt kötelesek megtartani a nagypénteki egyezmény vívmányait.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!