Támadják, fáradt, de nem adja fel – továbbra is hisz a szeretetben Böjte Csaba

2022. július 26. 15:05

A liberális sajtó és baloldali politikusok azonnal a népszerű szerzetesnek ugrottak, amint kiderült: Böjte Csaba egyik alkalmazottja szexuálisan molesztált tizenöt fiút a rá bízottak közül. Évekkel ezelőtt azonban maga a ferences szerzetes tett feljelentést a hatóságoknál, amikor tudomására jutottak a történtek. Ha bárki más – akár ő is – sáros lett volna az ügyben, a vizsgálat során biztosan kiderült volna, mondja lapunknak Csaba testvér.

2022. július 26. 15:05
null

Vágvölgyi Gergely írása a Mandiner hetilapban

Június utolsó napjaiban robbant a hír: a csíkszeredai bíróság harminc év börtönre ítélte a Dévai Szent Ferenc Alapítvány egy korábbi munkatársát. K. Sz. a vádirat szerint 2007 és 2017 között dolgozott a szervezetnél, s ez alatt az idő alatt több alkalommal bántalmazta az intézmény két bentlakásos otthonában a gondjaira bízott gyerekeket. Az ügyészség harminchat pontos listát állított össze, melynek legsúlyosabb eleme egyértelműen a többrendbeli nemi erőszak volt. Az eljárásban tizenöt fiú vallott a korábbi nevelő ellen, és huszonnégy vádpontban megalapozottnak találták a vádakat. Az erdélyi sajtó már az ítélet napján arról cikkezett, hogy a román igazságszolgáltatás szokatlanul erőteljesen statuált példát: a börtönbüntetés mellett az elkövető 790 ezer lejes (több mint 64,5 millió forintos) kártérítést és 3700 lejes (300 ezer forintos) perköltséget köteles megfizetni. A vagyonából mintegy 49 millió forintnak megfelelő értékben foglaltak le javakat, és – természetesen – eltiltották az alapítvány által szervezett eseményeken való részvételtől, illetve attól is, hogy áldozataival felvegye a kapcsolatot.

Ifjúsági zarándoklat résztvevői a nyírábrányi határátkelőhely közelében 2017-ben <br> Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Ifjúsági zarándoklat résztvevői a nyírábrányi határátkelőhely közelében 2017-ben
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Böjte Csaba Debrecenben 2015-ben <br> Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Böjte Csaba Debrecenben 2015-ben
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az eset román részről egyáltalán nem kapott visszhangot – a Mandiner erdélyi munkatársa napokkal az ítélet után egyetlen román nyelvű cikket sem talált a témában –, Magyarországon viszont annál nagyobb ügy kerekedett belőle, politikai felhangoktól sem mentesen. A honi sajtó minden szegmense foglalkozott a témával, s nem csak a hír műfajában. Publicisták egy köre azonnal triumfált, s kijelentette: lelepleződött a Nobel-békedíjra is felterjesztett ferences, aki számukra az első pillanattól fogva gyanús volt. (Hasonló dolgokat egyébként Agnes Gonxha Bojaxhiuról is írtak médiamunkások – őt ma Kalkuttai Szent Terézként vagy Teréz anyaként tiszteli a világ.) Olyan címkék repkedtek, mint a „képmutató”, az „istenkáromló” és a „gyermekeken élősködő”. Közben egymás után álltak ki Böjte Csaba mellett az őt jól ismerő, jellemzően a konzervatív értékvilághoz tartozó közszereplők Skrabski Fruzsinától Máthé Zsuzsán, Rúzsa Magdin és Bencsik Gáboron át Csender Leventéig. A kérdés még az Országgyűlésben is előkerült, az egyházellenes húrokat előszeretettel pengető Demokratikus Koalíció képviselője, Varju László napirend előtti felszólalásában intézett kirohanást Böjte Csaba, az alapítvány és úgy általában a keresztény egyházak ellen. A politikus szerint a szerzetes kvázi társtettes, mert falazott alkalmazottjának, és a törvény előtt kellene felelnie mindezért. Az ellenzéki képviselő az ügybe a magyarországi kormánypártokat is belelátta, szerinte ugyanis a Fidesz és a KDNP mentegeti „saját emberét” (ő lenne Böjte), és egészen döbbenetes párhuzamokat vont, például a Kaleta-üggyel. A vita ezután napokig eszkalálódott, és egyes elágazásai már nem az eredeti témáról szóltak, de itt-ott azért megjelentek tárgyilagos és higgadt írások is, amelyek elsősorban a szakmai konzekvenciák levonását sürgették.

A közelmúltban államtitkárrá kinevezett Révész Máriusz a Szent Ferenc-alapítvány kuratóriumi tagjaként arról beszélt, szerinte azért támadják liberális oldalról Böjte Csabát, mert a szerzetes nyilvánosan jó viszonyt ápol a kormánnyal. Zsigmond Barna Pál, aki júniusban miniszteri biztosi kinevezést kapott, úgy látja, az ellenzéki sajtó és politikum egy része azért üti a szerzetest, mert rajta keresztül a határon túli magyarokat is kedvezőtlen színben tüntetheti fel.

A torockói Kis Szent Teréz Gyermekvédelmi Központban 2019-ben <br> Fotó: MTI/Bíró István
A torockói Kis Szent Teréz Gyermekvédelmi Központban 2019-ben
Fotó: MTI/Bíró István

Azok, akik nagy hévvel támadták a szervezet alapítóját, és a felelősségét pedzegették, alapvető tájékozatlanságukról adtak tanúbizonyságot. Az egykori nevelő szörnyű tettei ugyanis eleve azért juthattak el a csíkszeredai tárgyalóteremig, mert amikor Böjte és munkatársai az első gyanús jeleket észlelték, maguk tettek feljelentést a hatóságoknál – és azonnal elbocsátották az elkövetőt a mintegy hatvan intézményt működtető szervezet kötelékéből.

Böjte Csaba a Mandinernek is megerősíti: az első pillanatban, ahogy látták, hogy valami nem stimmel, feljelentést tettek, és az elmúlt évek vizsgálatai során mindvégig mindent megtettek, hogy segítsék az ügy feltárását. Mint mondja, a hatóságok alapos munkát végeztek, és igyekeztek minden körülményt kétséget kizáróan feltárni, „nagyon utánanéztek mindennek”. Az eltelt években sokan átvilágították a munkájukat, számos ellenőrzés és nyomozati munka zajlott, kikérdezték a jelenleg nevelt és a már kirepült gyerekeket, a munkatársakat és a vezetőket egyaránt.

Fotó: Földházi Árpád
Fotó: Földházi Árpád

A szerzetes hangsúlyozza: K. Sz.-en kívül senkit nem marasztaltak el, ma már egyértelmű, hogy az elkövető magányos tettes volt. „Ha csak kicsit is sárosak lettünk volna, mi is kapunk néhány évet a román hatóságoktól” – jegyzi meg.

Nem tétlenkedett az egyház sem: az Erdélyi Ferences Rendtartomány vizsgálatot indított, hogy maga is megbizonyosodjon arról: nem fenyegeti semmi a gyerekek lelki és testi jóllétét és fejlődését.

A szerzetes és munkatársai számára egyébként kezdettől fogva fontos volt, hogy folyamatosan ellenőrizzék a nevelők munkáját. A szervezet számos esetben nevelőknél helyezi el a gyerekeket, a nevelők vállalják, hogy akár hat-nyolc fiatalt is befogadnak, és törődnek velük. Ezeket a – saját elnevezésük szerint – családmodelleket aztán gyakran meglátogatják az alapítványtól, hogy személyesen győződjenek meg a nevelőmunkáról. A gyanú is egy ilyen látogatáson merült fel Böjtében és egy munkatársában, és még aznap megszületett a feljelentés.

A szerzetes július elején írt nyílt levelében leszögezte: „A megrázó esetet követően azonnal belső strukturális változtatásokat eszközöltünk a nevelők kiválasztásában és rendszeres ellenőrzésében, továbbá folyamatos képzéseket biztosítunk számukra annak érdekében, hogy a gyermekek védelme maradéktalan legyen. Ezzel összhangban a gyermekeknek is lehetővé tesszük a folyamatos internet-hozzáférést és telefonhasználatot, mindannyiuknak megadtuk a kiskorúak védelmére szakosodott hivatal elérhetőségét is.”

Előadás közben az 52. Nemzetközi eucharisztikus kongresszuson a Hungexpón 2021. szeptember 6-án <br> Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Előadás közben az 52. Nemzetközi eucharisztikus kongresszuson a Hungexpón 2021. szeptember 6-án
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az említett képzések egyébként már korábban is léteztek az alapítvány struktúrájában, de úgy tudjuk, mostantól még nagyobb hangsúlyt helyeznek az alkalmakra. Az elmúlt hétvégén például Böjte Csaba meghívására dr. Pászthy Bea gyermekpszichiáter, pszichoterapeuta, a Semmelweis Egyetem professzora tartott kétnapos továbbképzést Déván a munkatársaknak a gyermekbántalmazás felismeréséről, a megelőzés lehetőségeiről, a gyermekek védelméről.

Fotó: Földházi Árpád
Fotó: Földházi Árpád

Csaba testvér és munkatársi köre megsokszorozott erővel folytatja munkáját. Közleményében a szerzetes is arra buzdította a gyermekeket és társait, hogy – bár ebben a helyzetben először elbizonytalanodás, szomorúság és düh lesz úrrá rajtuk – bármi történik is körülöttük, az ne bátortalanítsa el őket a szeretet gyakorlásától. „Mi a munkánkat eddig is Isten nevében, szeretetből végeztük, kérlek, hogy fegyelmezetten, még nagyobb odafigyeléssel, bizalommal, kitartással végezzük a munkánkat a továbbiakban is!” – bátorított.

Fotó: Földházi Árpád
Fotó: Földházi Árpád

„Én most is, ugyanúgy, mint eddig, hiszek a szeretet végső győzelmében!” – mondja a Mandinernek Böjte Csaba. Nem rejti véka alá, hogy elfáradt ezekben a hetekben, és megviselték a történtek – maga az ügy és az azt követő támadások egyaránt. „Úgy érzem, valahol én magam is áldozat vagyok, mégis több hete csak magyarázkodom” – fogalmazott. De tényleg nem adja fel: lapunk megjelenésekor már nagy lelkesedéssel táboroztat Déván rászoruló gyerekeket, akiknek közben a szerető Istent mutatja be. Így kezdte 1993-ban is, és azóta több mint hatezer gyereknek változtatta meg az életét.

***

Csókay András idegsebész:
Ki kell tartani, ki kell bírni a megpróbáltatásokat
Véget kell vetni a keresztény szemérmeskedésnek, ami azt jelenti, hogy szívesen beszélünk Istenről vagy keresztény kultúráról, de Jézus nevét nem merjük kimondani a civilek között, legyen az egy munkahely vagy éppen egy tudományos előadás, politikai, közéleti vita. Aki Jézust a keresztény „gettókon” (templomok) kívül a civil világban megvallja, az eszement üldöztetésre számíthat, nemcsak lelki, de akár fizikai megsemmisítéssel is. És ez így van kétezer éve.
Jézus nem árult zsákbamacskát a sátáni árulás valóságairól. De a feltámadás örömét, az igazi lendületét az életnek is megmutatta, ami a kereszten diadalmaskodott, és vár a követőire. Böjte atyának nagyon erős a papi léte mellett a civil kurázsija is. Civil szereplőként is kimondja, hogy Jézus az úr, ezért fókuszált rá a sátán, és árultatta el korunk szerencsétlen Júdása szörnyű tetteivel, akiért szintén imádkoznunk kell a sérült gyerekek mellett, ahogy azt Csaba testvér javasolta. Böjte atya hasonlóan jóhiszemű volt, ahogy Jézus Júdást is elfogadta követőjének. Amikor látta az árulást, egyből megnevezte az árulót, ahogy Csaba testvér is. Ki kell tartani, ki kell bírni a megpróbáltatásokat, ahogy Jézus is kibírta. Nagy példakép ő, ezért ne lepődjünk meg, ha akár még az oldalunkról is érkeznek támadások azoktól, akik felületesen hiszik Jézust. Ki kell szabadítanunk Krisztust a vallási ketrecből, amibe bezárták pár évszázaddal a feltámadás után. Böjte atya szavaival élve: legyünk Jézus puli kutyái minél többen!

Véget kell vetni a keresztény szemérmeskedésnek, ami azt jelenti, hogy szívesen beszélünk Istenről vagy keresztény kultúráról, de Jézus nevét nem merjük kimondani a civilek között, legyen az egy munkahely vagy éppen egy tudományos előadás, politikai, közéleti vita. Aki Jézust a keresztény (templomok) kívül a civil világban megvallja, az eszement üldöztetésre számíthat, nemcsak lelki, de akár fizikai megsemmisítéssel is. És ez így van kétezer éve. Jézus nem árult zsákbamacskát a sátáni árulás valóságairól. De a feltámadás örömét, az igazi lendületét az életnek is megmutatta, ami a kereszten diadalmaskodott, és vár a követőire. Böjte atyának nagyon erős a papi léte mellett a civil kurázsija is. Civil szereplőként is kimondja, hogy Jézus az úr, ezért fókuszált rá a sátán, és árultatta el korunk szerencsétlen Júdása szörnyű tetteivel, akiért szintén imádkoznunk kell a sérült gyerekek mellett, ahogy azt Csaba testvér javasolta. Böjte atya hasonlóan jóhiszemű volt, ahogy Jézus Júdást is elfogadta követőjének. Amikor látta az árulást, egyből megnevezte az árulót, ahogy Csaba testvér is. Ki kell tartani, ki kell bírni a megpróbáltatásokat, ahogy Jézus is kibírta. Nagy példakép ő, ezért ne lepődjünk meg, ha akár még az oldalunkról is érkeznek támadások azoktól, akik felületesen hiszik Jézust. Ki kell szabadítanunk Krisztust a vallási ketrecből, amibe bezárták pár évszázaddal a feltámadás után. Böjte atya szavaival élve: legyünk Jézus puli kutyái minél többen!

***

Rúzsa Magdi énekes:
Akkora szívünk legyen, mint az övé
Szeretem minden gondolatát és tettét. Majd ha sokan igyekszünk minden egyes nap dolgozni azon, hogy akkora szívünk legyen, mint az övé, akkor jobb hely lesz ez a világ.

Szeretem minden gondolatát és tettét. Majd ha sokan igyekszünk minden egyes nap dolgozni azon, hogy akkora szívünk legyen, mint az övé, akkor jobb hely lesz ez a világ.

*** 

Kovács Ákos előadóművész:
Szeretném, ha tudná: nincs egyedül, sokan állunk mellette
Csaba testvér gyermekmentő munkáját nagyon tisztelem: példa nélküli, hogy valaki képes legyen közvetlenül befolyásolni, jobbra fordítani több mint hatezer kallódó, nehéz sorsú, elhanyagolt gyerek életét. Évek-évtizedek óta szerényen, panasz nélkül, derűvel végzi ezt a sokszor embert próbáló munkát, tűri a rengeteg utazást, a hivatal packázásait, meg sok mindent, amiről fogalmunk se lehet. A Szent Ferenc szellemében végzett szolgálatot és annak nehézségeit testközelből tapasztalhattam meg, amikor saját gyerekeimmel együtt ellátogattam a szovátai otthonba, ott lehettem a parajdi Szent Borbála-napközi megnyitóján, énekelhettem sok-sok árvának a sóbánya mélyén. Megindító élményekben volt részem, szomorú és fényes tekintetekkel, meghatottsággal, bizalommal, óvatos reménykedéssel, szeretettel és szeretetéhséggel találkoztam. Megtiszteltetés, hogy több alkalommal támogathattam a gyermekotthonok lakóit és az alapítvány működését.
Csaba testvér hat évvel ezelőtt tett feljelentést, amikor szörnyű gyanú merült fel egy nevelővel kapcsolatban. A nemrégiben megszületett ítélet nyomán sokan most Böjte atyát támadják Magyarországról. A politika által motivált vádaskodók csak az ellentétek szításában érdekeltek, és élvezettel tépik fel a már-már beforrott sebeket. A Független Objektív Sajtó hozzáállása a témához egyáltalán nem meglepő. Az ő tevékenységük régóta maga a negatív evangélium: a jó hírt sohasem közlik, a rosszat többször is, az se baj, ha esetleg nem igaz. Jellemző, hogy igazából most sem a gyerekekért aggódnak, vagy a pedofil elkövetőt állítják pellengérre, hanem Csaba testvért akarják eltörölni. A hírek szerint az alapos nyomozást követően a román igazságszolgáltatás minden moralizálás nélkül példás büntetést mért az elkövetőre, nagyon helyesen. Csak remélni lehet, hogy az ilyen gonosztevők hasonló következményekre számíthatnak Magyarországon vagy Nyugat-Európában is. Sok erőt kívánok Csaba testvérnek a méltánytalanság elviseléséhez, áldást kérek a működésére, szeretném, ha tudná: nincs egyedül, sokan állunk mellette. Szeretettel gondolok a bántást, megaláztatást elszenvedő gyerekekre, és Istentől azt kérem, tegye lehetővé számukra a teljes gyógyulást, a lelki felépülést.

Csaba testvér gyermekmentő munkáját nagyon tisztelem: példa nélküli, hogy valaki képes legyen közvetlenül befolyásolni, jobbra fordítani több mint hatezer kallódó, nehéz sorsú, elhanyagolt gyerek életét. Évek-évtizedek óta szerényen, panasz nélkül, derűvel végzi ezt a sokszor embert próbáló munkát, tűri a rengeteg utazást, a hivatal packázásait, meg sok mindent, amiről fogalmunk se lehet. A Szent Ferenc szellemében végzett szolgálatot és annak nehézségeit testközelből tapasztalhattam meg, amikor saját gyerekeimmel együtt ellátogattam a szovátai otthonba, ott lehettem a parajdi Szent Borbála-napközi megnyitóján, énekelhettem sok-sok árvának a sóbánya mélyén. Megindító élményekben volt részem, szomorú és fényes tekintetekkel, meghatottsággal, bizalommal, óvatos reménykedéssel, szeretettel és szeretetéhséggel találkoztam. Megtiszteltetés, hogy több alkalommal támogathattam a gyermekotthonok lakóit és az alapítvány működését. Csaba testvér hat évvel ezelőtt tett feljelentést, amikor szörnyű gyanú merült fel egy nevelővel kapcsolatban. A nemrégiben megszületett ítélet nyomán sokan most Böjte atyát támadják Magyarországról. A politika által motivált vádaskodók csak az ellentétek szításában érdekeltek, és élvezettel tépik fel a már-már beforrott sebeket. A Független Objektív Sajtó hozzáállása a témához egyáltalán nem meglepő. Az ő tevékenységük régóta maga a negatív evangélium: a jó hírt sohasem közlik, a rosszat többször is, az se baj, ha esetleg nem igaz. Jellemző, hogy igazából most sem a gyerekekért aggódnak, vagy a pedofil elkövetőt állítják pellengérre, hanem Csaba testvért akarják eltörölni. A hírek szerint az alapos nyomozást követően a román igazságszolgáltatás minden moralizálás nélkül példás büntetést mért az elkövetőre, nagyon helyesen. Csak remélni lehet, hogy az ilyen gonosztevők hasonló következményekre számíthatnak Magyarországon vagy Nyugat-Európában is. Sok erőt kívánok Csaba testvérnek a méltánytalanság elviseléséhez, áldást kérek a működésére, szeretném, ha tudná: nincs egyedül, sokan állunk mellette. Szeretettel gondolok a bántást, megaláztatást elszenvedő gyerekekre, és Istentől azt kérem, tegye lehetővé számukra a teljes gyógyulást, a lelki felépülést.

*** 

Skrabski Fruzsina újságíró, filmrendező:
Szomorú, hogy még egy ilyen szent helyre is beférkőzik a sátán
Nagyon sajnálom Böjte Csabát, sokszor találkoztam vele, forgattunk három otthonában, és tudom, hogy fáradhatatlanul dolgozik, gyakorlatilag feláldozza magát a gyerekekért és mindenkiért. Láttam és hallottam, hogy mi van ott. Áldás van és volt azokban a házakban. Voltam én már sok nevelőotthonban, legtöbbször nyomasztó érzéssel jöttem el. Éreztem az agressziót, a szomorú tekinteteket, a szeretetéhséget. Csaba testvérnél nem ezt láttam: vidám, felszabadult gyerekeket, akik érdeklődve vettek minket körül, őszintén beszélgettek velünk. Testvéri összetartást láttam, anyai szeretetet, azt, hogy Csaba testvér a hatezredik gyereknek is tudta a nevét, ismerte a képességeiket, dicsérte őket. Legszívesebben ott maradtam volna. Borzalmas, ami történt, és szomorú, hogy még egy ilyen szent helyre is beférkőzik a sátán. Csaba testvér azonnal lépett, ahogy megkapta a gyerek levelét. Ő maga tett feljelentést a rendőrségen. Nem titkolta, most se titkolja, vállalja a következményeket, nyíltan kommunikál. Remélem, hogy ez a borzalom megelőzi a többi bajt, sokkal jobban figyelnek ezután. Ugyanakkor ott van sok ezer gyerek, aki már kirepült, boldog életet él, gyerekeket szült, dolgozik. Melyik árvaház tud mutatni ennyi sikeres életet? A szenvedő gyerekek fájdalmának már a gondolata is elviselhetetlen. Remélem, hogy a pszichológusok, a szerető környezet, a sok ima meggyógyít mindenkit, és soha többé nem fordul elő semmilyen bántás. Mindenben támogatlak, Csaba testvér. Kérlek, maradjon meg az erőd és a hited!

Nagyon sajnálom Böjte Csabát, sokszor találkoztam vele, forgattunk három otthonában, és tudom, hogy fáradhatatlanul dolgozik, gyakorlatilag feláldozza magát a gyerekekért és mindenkiért. Láttam és hallottam, hogy mi van ott. Áldás van és volt azokban a házakban. Voltam én már sok nevelőotthonban, legtöbbször nyomasztó érzéssel jöttem el. Éreztem az agressziót, a szomorú tekinteteket, a szeretetéhséget. Csaba testvérnél nem ezt láttam: vidám, felszabadult gyerekeket, akik érdeklődve vettek minket körül, őszintén beszélgettek velünk. Testvéri összetartást láttam, anyai szeretetet, azt, hogy Csaba testvér a hatezredik gyereknek is tudta a nevét, ismerte a képességeiket, dicsérte őket. Legszívesebben ott maradtam volna. Borzalmas, ami történt, és szomorú, hogy még egy ilyen szent helyre is beférkőzik a sátán. Csaba testvér azonnal lépett, ahogy megkapta a gyerek levelét. Ő maga tett feljelentést a rendőrségen. Nem titkolta, most se titkolja, vállalja a következményeket, nyíltan kommunikál. Remélem, hogy ez a borzalom megelőzi a többi bajt, sokkal jobban figyelnek ezután. Ugyanakkor ott van sok ezer gyerek, aki már kirepült, boldog életet él, gyerekeket szült, dolgozik. Melyik árvaház tud mutatni ennyi sikeres életet? A szenvedő gyerekek fájdalmának már a gondolata is elviselhetetlen. Remélem, hogy a pszichológusok, a szerető környezet, a sok ima meggyógyít mindenkit, és soha többé nem fordul elő semmilyen bántás. Mindenben támogatlak, Csaba testvér. Kérlek, maradjon meg az erőd és a hited!

Kapcsolódó

Tartsuk saját kezünkben a sorsunkat! – Böjte Csaba a Mandinernek
Az igazi keresztény attitűd cselekvő, építkező – figyelmeztet a ferences szerzetes. Interjú az evangélium radikalitásáról, a progresszív kereszténységről és Ferenc pápáról. Bővebben is érdekel...

Az igazi keresztény attitűd cselekvő, építkező – figyelmeztet a ferences szerzetes. Interjú az evangélium radikalitásáról, a progresszív kereszténységről és Ferenc pápáról.

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paskai
2022. július 26. 21:31
Emelje fel a kezét, aki rábízná a gyerekét csuhásra.
Paskai
2022. július 26. 21:30
Gyereknepper csuhás.
Senki Alfonz
2022. július 26. 19:51
Bűnösök között cinkos, aki néma!!! Egyetértesz ezzel Csaba testvér???
LancelotDuLac
2022. július 26. 17:49
pedofil görény a magyar adófizetők pénzén!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!