Nincs nagyobb ünnep a szülésnél

2022. május 18. 19:38

Hiánypótló terület orvosaként segíti nőtársait Oláh Orsolya. Úgy véli, nemcsak a szülészetben tapasztalható manapság szemléletváltás, a nők is nyíltabban beszélnek a problémáikról.

2022. május 18. 19:38

Konopás Noémi írása a Mandiner hetilapban.

„Az ötven-százezres Facebook-csoportoknak is hála, hogy szemléletváltás érzékelhető a szülészetben. Ma már mindennek következménye van, az internet nem felejt, így minden szakember kétszer meggondolja, mit mond, hogyan közelít a pácienshez vagy a vajúdóhoz” – mondja Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász, egy hiánypótló terület, a medencefenék­defektusok szakértője a Mandinernek. Úgy véli, nemcsak az orvosoknál érzékelhető óriási változás, hihetetlen sokat nyíltak a nők is. A hierarchikus posztkommunista rendszerben szocializálódott, ma hatvanas éveikben járó hölgyek feszengve beszélnek panaszaikról, a fiatalabbak, a harmincas-negyvenesek viszont már kendőzetlenül merik közölni legintimebb problémáikat is. „Nagyon jó, hogy ők már ennyire rendben vannak magukkal” – fogalmaz. Olyannyira, hogy az Oláh Orsolya alapította ötezres csoportban lehetőség van anonim posztra, a nők többsége mégis arccal-névvel vállalva le meri írni intim problémáit, legyen az vizelet- vagy akár széklettartási nehézség. „Óriási eredmény ez, sokat fejlődött a társadalom” – hangsúlyozza.

Fotó: Mandiner-archív
Fotó: Mandiner-archív

Amióta az eszét tudja, Oláh Orsolya mindene az állat- és növényvilág volt. Babázás helyett órákon keresztül vizsgálta a növények erezetét, minden kő alá kíváncsian bekukkantott, az onnan előkerülő bogarakat, kukacokat, gilisztákat vizsgálat alá vetette. Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy a kedvenc tantárgya a környezetismeret, majd a biológia lett. „Gyerekként és kamaszként is szinte eszelősen fókuszáltam az állatokra, két évvel az érettségi előtt még zoológus szerettem volna lenni” – meséli. Édesanyja azonban – akinek ma is hálás ezért – ügyesen terelgette, így végül Orsolya  az általános orvosi szakra felvételizett.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!