Így nem lett Nógrádból Texas

2022. február 16. 12:06

A szabadpiaci elvekért kardoskodott a Horthy-korszakban a Cobden Kör.

2022. február 16. 12:06
Veszprémy László Bernát

Valamivel több mint száz éve, 1921 novemberében alakult meg a Magyar Cobden Szövetség (máshol Cobden Kör), amit Richard Cobdenről (1804–1865), az angol kereskedelmi kamara elnökéről neveztek el, s a szabadpiaci elvek magyarországi képviselőit volt hivatott tömöríteni.

Alapító elnöke végig Fischer (később Halasi-Fischer) Ödön lapszerkesztő és üzletember volt, aki 1924-től a londoni Cobden Club tagja, 1926-tól m. kir. kereskedelmi kormányfőtanácsos is volt. A vesztes háború, a trianoni trauma, a forradalmak és terror után a szabadpiacnak kevés híve volt Magyarországon, a többség az állami beavatkozásban hitt, ebben egyetértett jobb- és baloldal. A cobdenisták tehát végig magányos prófétái maradtak a kicsi államnak, az alacsony adóknak és a be nem avatkozásnak, egy nyugatias, amerikás világot képzelve el ott, ahol az ország még éppen Mohács utáni legsúlyosabb történelmi csapásából ocsúdott fel.

A Szabadság téri Tőzsdepalota a negyvennyolcas mártírok szobrával 1936-ban <br> Fotó: Fortepan/adományozó: Bojár Sándor
A Szabadság téri Tőzsdepalota a negyvennyolcas mártírok szobrával 1936-ban
Fotó: Fortepan/adományozó: Bojár Sándor

Talán nem meglepő, hogy tevékenységük főleg kulturális volt, kiadványok terjesztésében nyilvánult meg. A csoport sikeresen megnyert olyan neves szerzőket, mint Gratz Gusztáv, Apponyi Albert, Rákosi Jenő, és adott itt elő Márai Sándor, Ignotus, de még Eckhardt Tibor és Bajcsy-Zsilinszky Endre is. 1925-ben a világhírűvé vált osztrák szabadpiaci gondolkodót, Ludwig von Misest fogadták. A szervezet vidéken is aktív volt, a debreceni kör elnöke egyenesen Baltazár Dezső református püspök volt, és Szegeden is működött csoport. A történészek ma főleg azonos nevű folyóiratuk körkérdései miatt ismerik a Cobdent, 1935-ben a középosztályról, 1937-ben a jobb- és baloldalról rendeztek ankétot. Utóbbiban például megszólaltatták Féja Gézát, Vázsonyi Jánost és Málnási Ödönt is – vagyis népi, urbánus és nemzetiszocialista szerzőt is.

A szervezet történetében akadnak ellentmondások is: a legitimisták, az üldözött szabadkőművesek és cionisták sokszor saját céljaik leplezésére léptek be a körbe, ráadásul a csoport alkalomadtán az állami támogatást sem utasította vissza, ami főbenjáró bűn volt a szabadpiaci körökben. 1944 májusában, a német megszállást követően betiltották őket, a „felszabadulás” után újraalakultak, ám öt év múlva ugyanerre a sorsra jutottak.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!