Patchwork

2020. május 28. 00:50

2020. május 28. 00:50
null

Az otthon elmálló fogalma
| Klementisz Réka |


Hulladékból összetákolt kunyhó a Karib-tenger partján. Itt lakik a nyolcvanhárom éves Estella, akinek ágya salakbetonból készült téglákon áll, hogy legalább azt ne mossa el a hondurasi ár. Egyszobás épület Kongó fővárosának szegénynegyedében, ez pedig Mama Alphonsine özvegyasszony, négy árva unokája, középső lánya és annak három gyermeke, valamint legkisebb, még hajadon lánya közös otthona. Abban a városban, amelyben az 1980-as években kevesebb mint hárommillióan éltek, ma nagyjából tizenkétmillióan, 2050-re becslések szerint három és fél magyarországnyi lesz a lélekszám.

Két véletlenszerűen kiragadott példa a világ két pontjáról egy közös tőről fakadó, globális problémáról: az előrejelzések szerint 2030-ra minden negyedik ember nyomornegyedben fog élni. Minden negyedik embernek nem lesz valódi otthona. Az Afrikáért Alapítvány és a Habitat for Humanity közös, Minden otthon kezdődik című kiállítása eredetileg a svéd lakberendezési mamutcég egyik budapesti áruházában került volna a magyar közönség elé. Hátha elgondolkodunk két csomag húsgolyó, egy illatgyertya és egy karosszék megvásárlása között azon, ami az otthonunkat jelentő jóléti buborékon kívül van. Hátha mondjuk a kasszánál összeáll a túlfogyasztástól a klímaváltozáson át a népességrobbanásig és a globális szintű lakhatási, humanitárius veszélyekig feszülő logikai mátrix. A fotókiállítás és a kapcsolódó történetek az Artsteps oldalán az otthon keresőszó beírásával tekinthetők meg.

(Minden otthon kezdődik fotókiállítás. Artsteps.com)

Hulladékból összetákolt kunyhó a Karib-tenger partján. Itt lakik a nyolcvanhárom éves Estella, akinek ágya salakbetonból készült téglákon áll, hogy legalább azt ne mossa el a hondurasi ár. Egyszobás épület Kongó fővárosának szegénynegyedében, ez pedig Mama Alphonsine özvegyasszony, négy árva unokája, középső lánya és annak három gyermeke, valamint legkisebb, még hajadon lánya közös otthona. Abban a városban, amelyben az 1980-as években kevesebb mint hárommillióan éltek, ma nagyjából tizenkétmillióan, 2050-re becslések szerint három és fél magyarországnyi lesz a lélekszám. Két véletlenszerűen kiragadott példa a világ két pontjáról egy közös tőről fakadó, globális problémáról: az előrejelzések szerint 2030-ra minden negyedik ember nyomornegyedben fog élni. Minden negyedik embernek nem lesz valódi otthona. Az Afrikáért Alapítvány és a Habitat for Humanity közös, Minden otthon kezdődik című kiállítása eredetileg a svéd lakberendezési mamutcég egyik budapesti áruházában került volna a magyar közönség elé. Hátha elgondolkodunk két csomag húsgolyó, egy illatgyertya és egy karosszék megvásárlása között azon, ami az otthonunkat jelentő jóléti buborékon kívül van. Hátha mondjuk a kasszánál összeáll a túlfogyasztástól a klímaváltozáson át a népességrobbanásig és a globális szintű lakhatási, humanitárius veszélyekig feszülő logikai mátrix. A fotókiállítás és a kapcsolódó történetek az Artsteps oldalán az otthon keresőszó beírásával tekinthetők meg.
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!