Már 7 műtéten túl van ROSA, még 250-et végezhet idén

2018-05-31 16:26:08
A hét elején jelent meg a hír az első robottal végzett agyműtétről Magyarországon, melyről a Mandiner is beszámolt főoldalán. A Világgazdaság honlapja szerint azóta már újabb hat műtétben segédkezett ROSA, s a rendelkezésre álló keret alapján az idén még 250-270 beavatkozás lehetséges.

A robot beszerzésének fő célja az volt, hogy Magyarország az epilepsziakutatásban tovább tudjon lépni – mondta a Világgazdaságnak Erőss Loránd, aki Magyarországon az első műtétet végezte a robot segítségével egy 70 éves Parkinson-kóros betegen, akinek a keze folyamatosan remegett, de a műtét után a mozgásszervi panaszai teljesen megszűntek.

Magyarországon a neuromodulációs műtétek száma limitált, erre a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) kétmilliárd forintot költ évente, egy-egy implantátum, amelyet a műtét során beültetnek, 8–12 millió forint között mozog, vagyis évente 250-270 beteg műtétje lehetséges a robot segítségével.

Magyarország egyik legerősebb kutatói ágazata az idegtudomány és a matematika, ezt felismerte az Európai Unió is, és 2014-ben 12 milliárd forint uniós támogatásból elindult a Nemzeti agykutatási program (NAP). Egy ilyen kutatás-fejlesztés keretében került ROSA robot az OKITI-be – tette hozzá Erőss Loránd idegsebész.

A Parkinson-kór, az epilepszia vagy egyéb más mozgászavarok tüneteinek az enyhítésénél alkalmazható az új műtéti technika, főleg azoknál a betegeknél indokolt, akiknél a gyógyszeres terápia nem hoz eredményt. Magyarországon 20-30 ezer beteget kezelnek Parkinson-kórral, az epilepsziások körülbelül 60 ezren vannak, akik közül hatezer beteg gyógyszerrezisztens, ők potenciális alanyai lehetnek az ilyen műtéteknek – mondta a főorvos.