Karján alakítottak ki új fület egy katonanőnek

2018-05-28 16:07:01
Úgy tűnik, az orvostudomány néha nemcsak a sci-fitől kap ihletet, hanem még a mitológia is ötletet adhat. Legalábbis az Index MTI alapján közölt cikke óhatatlanul mitológiai képzetet is kelthet, pedig alapvetően orvosi bravúrról van szó.

Egy amerikai katonanőnek, Shamika Burrage-nak motorbalesetben elvesztett fülét úgy növesztették újra az alkarjában, ahogy a görög mítoszban Zeusz varrta a combjába a magzat Dionüszoszt, hogy kifejlődhessen.

Az amerikai hadsereg több plasztikai sebésszel együttműködve dolgozott az új eljáráson. A szükséges porcokat a nő bordáiból vették; ebből alakították ki az új fül körvonalait, amit a nő alkarjának bőre alá varrták, hogy bőr, új idegek és véredények képződjenek rajta. A fül több hónapon át növekedett, míg végül alkalmassá vált arra, hogy visszavarrják a nő fejére. A hallójárat bezárult, a fül hallás szempontjából fontos részei azonban megmaradtak, így a nő sikeresen visszanyerte hallását. A hadsereg közlése szerint a műtét sikerült, a beteg jól van.

Az amerikai hadsereg most először végzett ilyen jellegű rekonstrukciós műtétet, pedig az eljárás már több mint egy évtizedes: dr. Patrick Byrne, a Johns Hopkins Egyetem oktatója fejlesztette ki. Az operációt végző Owen Johnson maga is Byrne tanítványa volt.
Dr. Johnson azt írta a ma reggeli sms-ében, hogy „kösz, főnök!" – mondta Byrne a Popular Science-nek.

Burrage azóta visszanyerte a hallását. A hallójárata nem záródott el, a dobhártyája is sértetlen, így csupán a fület kellett a helyes pozícióban visszavarrni. Szerencsére a hallójáratot nem kellett rekonstruálni, mert az nagyon megnehezítette volna a beavatkozást. Burrage-nek még két műtétre lesz szüksége, a teljes rekonstrukcióhoz, de bizakodva várja a fejleményeket.