Brutálisan rontják a légzésfunkciót a takarítósprayk

2018-02-25 02:00:06
Megdöbbentő eredményre jutott az Index beszámolója szerint egy norvég kutatás. A tudósok a sprayként használható tisztítószerek tüdőre gyakorolt hosszútávú hatását vizsgálták.

A tudósok hatezer embert vizsgáltak meg, akik húsz éven át használtak ilyen szereket – írja a Newsweek. Ugyanolyan súlyos volt a hatás, mint naponta egy doboz cigaretta elszívása esetén. 

Az asztmával is összefüggésbe hozhatók a tisztítószerek, de a hosszú távú hatásukról még keveset tudunk – mondta Cecile Svanes, a tanulmány vezető szerzője. Tulajdonképpen nem is annyira meglepő, hogy a tisztítószerként használt vegyszerek apró részecskéi a tüdőben kárt okoznak –fejtették ki a kutatók.

A vizsgálatokból az derült ki, hogy a nők tüdőkapacitását sokkal inkább hátrányosan érintette ezeknek a szereknek a belégzése, mint a férfiakét, de a kutatók megjegyezték, hogy sokkal több nő vett részt a kutatásban. A tudósok egyébként azt mérték meg, hogy a tüdő mennyi levegőt tud erősen kilélegezni, és ebben láttak jelentős visszaesést a rendszeresen takarító nőknél. Az asztma is gyakoribb volt a köreikben. A vegyszerek a tüdő nyálkahártyáját teszik tönkre, tartós elváltozásokat okozva.