Ez az új szabadalom kiválthatja az eddigi vérnyomásmérőket

2018-02-08 06:11:03
A csecsemők légzésfigyelőjét, pulzusmérőt, de akár a vérnyomásmérőt is kiválthatja a jövőben az a technikai újdonság, amelyet az MTI híre szerint az Utahi Állami Egyetem kutatói fejlesztettek ki. A technológia egy videókamera és egy szoftver alkalmazásával a bőr színét elemzi, s ennek segítségével von le következtetéseket a szívműködésről.

„Ahogy a szív keringeti a vért az artériákon és a vénákon át, a bőr által elnyelt fény mérhető mértékben változik. Szabad szemmel ez nem látható, de amikor a szoftverünk feldolgozza a kamera képeit, a változás egyértelmű" – magyarázta Jake Gunther elektromérnök, aki egykori tanítványával, Nate Rubennel dolgozta ki a módszert.
   

A videokamerák színértékei közül a zöld nyújt olyan információt, amely lehetővé teszi a pulzusszám becslését. „A vér hemoglobinja a zöldnél mutat fényelnyelési kiugrást, tehát amikor a vér az artériákon át a bőr közelében áramlik, több zöld nyelődik el, kevesebb verődik vissza, ami azt jelenti, hogy a kamera képein kevesebb zöld értéket látunk" – mondta Gunther. A program a színadatokat elemezve számítja ki az arc, a nyak és a karok bőrének átlagértékeit.
   

Ez a bőrérintkezést nem igénylő megfigyelőrendszer forradalmasíthatja az orvosi felszerelések és a fogyasztóknak árult készülékek – többek között a babák légzésfigyelői vagy a fitneszeszközök – világát. A találmány egy jövőbeli változata még a vérnyomást és a vér oxigénszintjét ellenőrző berendezéseket is felválthatja. Az ötlet akkor fogant meg, amikor Rubennek és feleségének megszületett az első babája 2012-ben és az anya folyamatosan figyelte a babát álmában.
   

A sok bölcsőhöz szaladgálás miatt jutott eszébe a férjnek, hogy jobb bébiőrt kellene fejleszteni. Akkoriban egy hasonló elképzelésen dolgozott, webkamerák segítségével becsülték meg a pulzusszámot. A technológia akadályba ütközött, mert az alvó babák nem mozdulatlanok alvás közben, a kamera jelzéseit megzavarta a mozgás. Ruben és Gunther azonban olyan módszert dolgoztak ki, ami kiválasztja azokat a jeleket, amelyekre szükségük van.