24 éve lefagyasztott embrióból született egészséges baba

2017-12-22 16:44:07
Az orvostudomány és a technika fejlődése sok lehetőséggel szolgál, de néha egészen abszurd helyzetet is létrehozhat. Ilyen az az egyesült államokbeli eset is, melyről az MTI számolt be.

A Tennessee-ben élő fiatal párnak idén november végén született egészséges kislánya. A baba mesterségesen fogant,de eredeti szülei nem használták fel a már lefagyasztott embriót, így került mostani szüleihez. A különleges az eseményben  az, hogy a két időpont között 24 év telt el, vagyis az újszülött és az anyukája fogantatása közt mindössze másfél év telt el!

 A 33 éves Benjaminnak cisztás fibrózisa van – az egyik leggyakoribb veleszületett genetikai betegség –, amely a férfiaknál terméketlenséget okozhat. A pár korábban a gyermek-örökbefogadáson is gondolkodott, de végül a fagyasztott embriótranszfer mellett döntöttek. Kislányuk, Emma Wren november 25-én jött a világra.
    
„Emma egy édes kis csoda" – mondta Benjamin. „Azt hiszem egész tökéletes ahhoz képest, hogy ennyi éven át le volt fagyasztva" – jegyezte meg tréfásan az újdonsült édesapa.
    
A történetnek plusz csavart ad, hogy az embriót annak idején mindössze másfél évvel Tina születése után fagyasztották le. „Soha nem fogom elfelejteni, hogy mit mondtak Gibsonék, amikor megmutattuk nekik az embriók fotóját a beültetéskor. A 25 éves Tina azt mondta: ezek az embriók lehettek volna a legjobb barátaim" – idézte fel Carol Sommerfelt, az NEDC munkatársa.
    
A központ a párok által fel nem használt és ezért mások számára felajánlott embriókkal foglalkozik. A világ első fagyasztott embrióból született babája 1984-ben jött a világra Ausztráliában. Az embrióadoptálás gyakorlatának széles körű megismertetésével foglalkozó Embryo Adoption Awareness Centre szerint évente 25 százalékkal nő az embrióadoptálás révén született babák száma.