A férfimeddőség a levegőben van

2017-11-24 04:08:17
Szeptember végén már foglalkoztunk azokkal az aggasztó adatokkal, amelyeket egy izraeli tudós tett közzé a fejlett világ nemzőképtelen férfiainak meredeken emelkedő számáról. Az Origo cikke alapján most úgy tűnik, egy hongkongi kutatócsoport magyarázatot talált az ijesztő tendenciára.

Becslések alapján nagyjából 48 millió pár próbálkozik hiába gyerekvállalással, és az esetek nagy részében a problémák a férfiak nemzőképességével vannak. A mostani kutatás rámutat arra, hogy utóbbit nagymértékben ronthatják a különböző szennyezőanyagok, például a növényvédő szerek. Korábban kimutatták, hogy laboratóriumi körülmények között az olyan finomszemcsés anyagok (particulate matter, PM), mint a nehézfémek és a policiklusos aromás szénhidrogének, hatással vannak az állatok spermiumaira, az emberekkel kapcsolatos vizsgálatok azonban nem voltak összhangban ezekkel az eredményekkel, többek között amiatt, mert kisszámú résztvevővel zajlottak a kutatások.

A levegőszennyezés jelenti a világon az egyik legnagyobb környezeti egészségügyi kockázatot" – mondta dr. Lao Xiang Qia, a Hongkongi Egyetem kutatója, a BMJ orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmány első szerzője. Szennyezett levegőjű területen a mérgező finomszemcsés anyagokat belélegezve azok eljutnak a tüdőbe, majd onnan a véráramba, így fejtve ki pusztító tevékenységüket.

Lao kutatócsoportjával 6500, 15 és 49 év közé eső tajvani férfi ondómintáinak minőségét vizsgálta meg. Az adatokat ezt követően összevetette az érintettek lakóhelyén mért levegőszennyezettséggel. A kutatók azt találtak, hogy erős kapcsolat volt a levegőszennyezettség és az abnormális megjelenésű spermiumok számának növekedése között. Ezek a hímivarsejtek nemcsak méretben és alakban, hanem aktivitásban is eltértek a normál spermiumoktól. Bár a különbségek első látásra nem eget rengetőek, a kínai szakértők szerint drasztikusan befolyásolhatják a petesejt megtermékenyítésének sikerességét.

Lao kutatásának eredményeivel ugyanakkor nem mindenki ért egyet, egyes szakemberek szerint további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megállapítsák, mennyiben befolyásolják a termékenységet az abnormális alakú hímivarsejtek. Ugyanakkor azt elismerték, hogy a szennyezett levegő semmiképpen sem lehet jó hatással a férfiak termékenységére.