Gyerekként kivették a petefészkét, mégis anya lett

2016-12-22 12:02:45
A világon elsőként szült nemrégiben egy olyan fiatalasszony, akinek gyerekkorában kivették és lefagyasztották a petefészkét, majd az később a szöveteket visszaültették a már felnőtt páciens szervezetébe.- adta hírül az Index.

A dubaji születésű Moaza Al Matrooshi a béta-talasszémia nevű örökletes vérbetegségben szenvedett, amely halálos lehet, ha nem kezelik. Mielőtt a londoni Great Ormond Street kórházban megkapta volna a csontvelő-átültetést, kemoterápián kellett átesnie, amely károsítja a petefészket. Ezért a Leeds-i egyetemi kórházban, még a kezelés előtt, kilencéves korában eltávolították és lefagyasztották a jobb oldali petefészkét. A szerv egyes szövetdarabjait sejtvédő anyagokkal kezelték, majd a hőmérsékletét lassan csökkentették mínusz 196 fokra és folyékony nitrogénben tárolták.

Tavaly dán sebészek öt szövetszeletet visszaültettek a fiatal nő szervezetébe, négyet a nem működő bal petefészkre, egyet a méhfalhoz erősítettek. Moaza Al Matrooshi a kemoterápia következtében meddővé vált, ám a szövetátültetés után hormonszintje újra az életkorának megfelelő lett, megindult a peteérés, termékenysége helyreállt.
 
A gyerekvállalás sikerének érdekében férjével együtt mesterséges megtermékenyítő programba kezdtek (IVF, in vitro fertilization, vagyis lombikbébiprogram). Nyolc kivett petesejtből három embrió termékenyült meg, ebből kettőt ültettek be az év elején a nő méhébe.
 
A 24 éves nő kisfia szerdán jött világra a londoni Portland magánkórházban. Kezelőorvosa, Sara Matthews azt hangsúlyozta, hogy a sikerük a sorstársak számára is reményt jelent. „Tudtuk, hogy a petefészek szövetének átültetése működik, azt azonban nem, hogy serdületlen kislánytól vett, lefagyasztott szövet sikeresen beültethető-e" – nyilatkozta az orvos. Az első ilyen baba születése az olyan nők számára jelent új reményt, akik rákbetegség, vérképzési vagy immunrendszeri zavarok miatt veszítenék el a termékenységüket.
 
A fiatal nő anyjának is köszönetet mondott, mert ő szerette volna, hogy kislányának fagyasszák le a petefészekszövetét.

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta