Itt a bizonyíték, halál után is van érzékelés

2016-05-23 04:23:19
Klinikai halálból visszatértek közül többen is beszámoltak már arról, hogy a szív leállása után is érzékelték környezetüket, tudták, mi történik körülöttük. Azonban az orvosok ezt mindez ideig nem hitték el, egyszerű illúziónak gondolták. Most viszont, ahogy a 24.hu portálon olvashattuk, brit orvosok egyértelmű bizonyítékát találták annak, hogy az agy a szívhalál után még minimum 3 percig működik és érzékeli a környezetet.

Korábban mindenki úgy gondolta, hogy az agyműködés 30 másodperccel az után áll le, hogy a szív abbahagyta a testben a vér pumpálását. A Suthampton Egyetem kutatói szerint ezzel szemben az emberek legalább 3 percig érzékelik az öntudatukat az után, hogy a halálukat megállapították.

A közvélekedéssel ellentétben a halál nem egy pillanat műve, hanem egy potenciálisan megfordítható folyamat minden olyan betegség vagy baleset után, amik a tüdő, a szív és az agy leállását okozzák. Ha van kísérlet az úgynevezett szívleállás visszafordítására, de sikertelennek bizonyul, azt nevezhetjük halálnak” – mondta el a kutatást vezető Dr. Sam Parnia.
 
A tudománytörténet eddig legnagyobb, a halálközeli élményeket vizsgáló kutatásában összesen 2060 brit, ausztrál és amerikai embert vizsgáltak, akik túléltek egy szívleállást. Negyven százalékuk mondta, hogy vannak emlékeik azutánról is, hogy megállapították náluk a klinikai halál beálltát. Dr. Parnia szerint valójában a legtöbb embernek vannak ilyen emlékei, de sokan nem tudják előhívni azokat a memóriájukból agysérülés vagy a kórházi nyugtatók hatásai miatt.
 
A halál utáni emlékekkel rendelkezők 2 százaléka számolt be egyfajta testen kívüli élményről. Ők azt állítják minden érzéküknek teljes birtokában voltak, vagyis pontosan látták és hallották, mi történik körülöttük, miután halottá nyilvánították őket. Ötven százalékuknak azonban nem konkrét emlékeik vannak, csak az iszonyatos félelem érzését tudták felidézni.
 
A kutatás legfontosabb eredménye valószínűleg a világ első tudományosan igazolt testen kívüli élménye. Egy 57 éves páciens a legapróbb részletekig, pontosan képes volt felidézni, hogy mi történt körülötte, miután ideiglenesen meghalt. Részletes, vizuális emlékei pontosan megegyeztek a valós eseményekkel.
 
Ez azért rendkívül fontos, mert eddig úgy gondoltuk, hogy ezek az emlékek hallucinációk vagy illúziók, amik a szív leállása előtt vagy közvetlenül az újraélesztés után keletkeztek, de semmiképpen sem valós emlékek arról az időről, amikor a szív nem dobogott” – mondja Dr. Parnia.
 
Az 57 éves páciens esetében azonban a tudat még legalább három percig bizonyítottan működött a halál beállta után. Mindez teljesen ellentmond az eddigi tudásunknak, ami szerint az agyműködés 20 -30 másodperccel a szívleállás után megszűnik, és a sikeres újraélesztésig nem is tér vissza.

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta