Egy iszap, ami mindent gyógyít

2016-02-11 05:02:37
Az antibiotikumra rezisztens kórokozók egyre nagyobb nehézséget jelentenek a gyógyításban. Egyes elemzők szerint a jövő orvostudománya számára ezek kezelése lesz a legnagyobb kihívás. Az Origó cikke alapján viszont lehet, hogy a természetben már van egyszerű, de hatékony megoldás erre a problémára.

Nemcsak kórházakban és más ápolási intézményekben, hanem közösségi létesítményekben is terjed az MRSA-fertőzés, amelynek okozója legtöbbször a gyógyszerekre nem reagáló Staphylococcus-baktériumfertőzés. A betegség nem ritkán végzetes következménnyel jár: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a multirezisztens baktériummal fertőzöttek 64 százaléka meghal. 

 
A kanadai Brit Kolumbia Egyetem (UBC) kutatói igazolták a helyi heiltsuk indiánok ősrégi gyakorlatát, amikor laboratóriumi tesztekkel kimutatták, hogy a Vancouvertől 400 kilométerre északra, a Kisameet-öbölben található iszap hatékonyan elpusztítja a leggyakrabban előforduló kórházi baktériumokat. Kutatási beszámolójuk az Amerikai Mikrobiológiai Társaság folyóiratában jelent meg. 
 
Fekélyes vastagbélgyulladás, nyombélfekély, ízületi gyulladás, ideggyulladás, visszérgyulladás, bőrirritáció, égési sérülések – ilyen betegségek esetén ajánlották a heiltsuk sámánok a Kisameet-öböl szürke iszapját.
 
A UBC-tesztek során az iszap valóban képes volt 16 törzset elpusztítani az úgynevezett ESKAPE-baktériumok (Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa és Enterobacter törzsek) közül. A vizsgált mintákat a helyi kórházakból, illetve víztisztító telepről vételezték.
 
Az MRSA-fertőzések jellemző oka, hogy elmúlt évtizedekben világszerte gyakran indokolatlanul (például vírusfertőzésre is) adtak antibiotikumot a betegeknek, illetve a bakteriális fertőzöttek közül sokan nem vették be a kellő mennyiséget a felírt gyógyszerből. Emiatt a gyorsan mutálódó, alkalmazkodó baktériumok ellenállóvá váltak a jelenlegi hatóanyagokra.
 

A gyógyiszap kémiai tulajdonságai egyedülállóak

A Kisameet-iszapról megállapították, hogy összetétele különbözik a többi, jellemzően kaolinit vagy bentonit ásványt tartalmazó agyagtól: ennek fő összetevője a biotit nevű szilikát. A Magyarországon is előforduló biotitot szülőkőnek is nevezik, egyes kultúrákban szellemi serkentő hatást tulajdonítanak neki. A brit-kolumbiai Nagymedve mérsékelt égövi esőerdő mentén található lelőhely még a jégkorszakban alakult ki, körülbelül 10 ezer évvel ezelőtt. Az agyagot vastag mohatakaró óvta meg attól, hogy a csapadék lemossa az alapzatot képező gránitrétegről.

A környék jelenleg természetvédelmi terület, de egy tervezett olajvezeték miatt megnőhet a tankerhajó-forgalom – az indiánok évek óta tiltakoznak ez ellen. A Kisameet-iszap elképesztő számban tartalmaz mikroorganizmusokat, a kutatók szerint ennek (is) köszönheti a gyógyerejét. Az is kiderült, hogy a Kisameet-iszap vízzel hígított oldatként erős gombaölő hatással is rendelkezik. 

Az indián gyógyiszap különlegessége, hogy nincs semmilyen mellékhatása, szemben az antibiotikumokkal, amelyek egyebek mellett károsítják a bélflórát. A UBC kutatói szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy kidolgozhassák a Kisameet-iszappal való gyógykezelés megfelelő módját.