Még kisérleti stádiumban lévő eljárással gyógyították a csecsemőt

2015-11-09 05:53:46
A gének módosítása, átszerkesztése ma még erősen kísérleti stádiumban lévő módszer, idáig nem is jutott túl az állatkísérleti stádiumon. Most viszont, ahogy a BBC hírportálja alapján az MTI is beszámolt róla, egy gyógyíthatatlan leukémiában szenvedő kisbabánál az édesapa utolsó esélyként vállalta az úttörő kezelés kockázatát, s a világon elsőként végezték el emberen a beavatkozást, az eddigi tapasztalatok alapján sikeresen!

Layla három hónapos volt, amikor a gyógyíthatatlan, agresszív leukémiát diagnosztizálták nála. Vele is az történt, ami gyakori az ilyen kicsi csecsemőknél: a kemoterápia és a csontvelő-átültetés hatástalannak bizonyult.
 Egy nappal az első születésnapja előtt orvosai már csak a fájdalomcsillapítást tudták tanácsolni a családnak. A kislány édesapja, Ashleigh Richards nem adta föl, vállalta egy ismeretlen terápia kockázatát.
 Az orvoscsoport és a Cellectis biotechnológia cég gyorsan megszerezték az engedélyt arra, hogy egy erősen kísérleti stádiumban, csak egereken kipróbált terápiát alkalmazzanak.
 A génmódosított immunsejtes kezelés a génszerkesztés technológiai fejlődésének eredménye.

Korábbi terápiák gének hozzáadásával próbálták a hibát kijavítani, ám a friss eljárás a már meglévőket szerkesztette.
 Mikroszkopikus ollót használtak, hogy a donor immunsejtjeinek DNS-ét pontosan megszerkesszék. A sejteket úgy tervezték, hogy csak a leukémiás sejteket öljék meg és a betegnek adott erős gyógyszerek számára láthatatlanok legyenek.
 A módosított sejteket a kislány szervezetébe injekciózták.

Második csontvelő-átültetésre is szükség volt, hogy helyreállítsák az immunrendszerét.
 Néhány hónappal azután, hogy a család értesült a gyógyíthatatlan kórról, Layla szervezetében nincs leukémiára utaló nyom.
 Paul Veys, a Great Ormond Street kórház orvosa azt mondta, ez volt a legjelentősebb állapotjavulás, amit az elmúlt húsz évben tapasztalt.
 „Csodás, ahol most tartunk ahhoz képest, ahogy öt hónappal ezelőtt álltunk, gyógyulásról azonban korai lenne beszélni. Egy-két év kell ahhoz, hogy kiderüljön a gyógymód hatásossága, ám már az is óriási lépést jelent, ahová eddig eljutottunk" –mutatott rá.


Layla történetét az Amerikai Hematológiai Társaságnak mutatták be, ám ez a terápia egyetlen emberi esete, klinikai tesztekkel még nem vizsgálták.
 Az ugyanabban a kórházban dolgozó Waseem Quasin hangsúlyozta: „Ez az első alkalom, hogy az új technológiával szerkesztettük emberi sejtek génjeit és azokat visszaültettük a páciensbe. Óriási lépést jelent ez számunkra". 

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta