Marslakók: jól jövedelmező bukás

2013-09-18 09:32:50

Michnai Attila
Heti Válasz Online
A köztévé tartozik kártérítést fizetni azért, mert egy bukott produkció előállítóival szerződött, amely nem hozta azt a nézőszámot, amit az eredeti szerződésben beígértek?

„Annak idején volt hörgés az indulatosabb jobboldali körökben, hogy ugyan mivel érdemelte ki Jáksó László a különös kegyet, hogy milliárdos költségvetéssel csinálhat közpénzből igazi magyar szappanoperát népünknek. Az a Jáksó ugyebár, akit elsősorban a híres-hírhedt Orbán-faló Heti Hetes-béli működéséről ismerünk. Miért pont ő? És miért pont most? A minőség miatt – hallatszott az illetékesek válasza anno, és hogy »majd meglátjuk«! (…)

A legfrissebb hírek szerint (amiket az Átlátszó.hu perelt ki az MTVA-tól) Jáksó cége, a Marslakók Produkciós Kft., amely tavaly december 7-ével Mátrix Produkció Kft.-re változtatta a nevét, a már emlegetett milliárdhoz közeli summán túl még 85 millió forintért tarthatta a markát, afféle bánatpénzként. A csütörtökön nyilvánosságra hozott megállapodás szerint a nevezett összeg »a sorozathoz kapcsolódó, megkötött szerződések felmondásából, a lekötött színészek elbocsátásból, valamint az elmaradó epizódok gyártására fordított, vissza nem térülő költségeiből és a hosszú távú beruházások meg nem térüléséből fakadó károk méltányos részét« kompenzálja.

Vagyis a megrendelő, a köztévé tartozik még önként vállalt kártérítést fizetni azért, amiért egy olyan, utólag nyilvánvalóan bukottnak bizonyuló produkció előállítóival szerződött, amely még csak megközelítően sem hozta azt a nézőszámot, amit az eredeti szerződésben beígértek. Jogásznyelven tehát hibásan teljesítettek. És mégis, az előbbieken túl történik még ez a kifizetés, ráadásként úgymond »a közkassza védelmében«.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.