Ez a művégtag tényleg olyan, mint az igazi

2019. február 27. 06:31

Ami a Csillagok háborújában még mesei elem volt, mára valósággá vált svájci és olasz kutatók munkája nyomán az MTI híradása szerint. Olyan művégtagot fejlesztettek ki, amely nemcsak külsejében hasonlít az igazira, hanem érzékelni és tapintani is lehet vele. Luke Skywalker akár a valóságban is újra vívhat a fénykarddal.

2019. február 27. 06:31

A Lausanne-i Műszaki Egyetem (EPFL) kutatói szerint sikerük a robotika tízéves kutatásának eredménye. Tanulmányukat a Science Robotics című szaklapban mutatták be.
    
A svájci szakértők a Pisai Egyetem és a római Gemelli Egyetemi Kórház kutatóival együttműködve fejlesztettek ki egy újgenerációs műkezet. 
    
„Lehetővé teszi az amputált kezű páciensek számára, hogy visszaszerezzék a természeteshez nagyon hasonló, kifinomult tapintás érzését" – olvasható az EPFL közleményében. 
    
„A kutatóknak sikerült reprodukálniuk a propriocepció érzetét, vagyis az agynak azon képességét, hogy azonnal és pontosan észlelje a végtagok helyzetét a mozgás közben és után, még sötétben, vagy csukott szemmel is" – írja az egyetem. 
    
Az új műszerrel a páciensek kinyúlhatnak egy asztalon álló tárgyért és megállapíthatják állagát, formáját, helyzetét és méretét anélkül, hogy megnéznék. A protézist sikeresen tesztelték több páciensen. Feladatát a végtagcsonk idegeinek stimulálásával végzi el. Az idegek valós idejű szenzoros visszacsatolást küldenek a pácienseknek, szinte ugyanúgy, ahogyan az emberi végtag teszi. 
    
„Eredményeink bizonyítják, hogy az amputált személyek hatékonyan képesek feldolgozni a taktilis és helyzeti információkat, melyek idegi stimuláció révén egyidejűleg érkeznek" – fejtette ki Edoardo D'Anna, az EPFL munkatársa, a tanulmány vezető szerzője. 
    
Az EPFL közlése szerint más európai kutatóközpontok is részt vettek a fejlesztésben, köztük az olaszországi Cagliari Egyetem, a franciaországi Montpellier-i Egyetem és a németországi Freiburgi Egyetem.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik