Elhunyt az a fiatalember, aki a Nyugati aluljáróban lett rosszul

2019. február 24. 19:42
A 24.hu-n megjelent pénteki esti hír szerint a kórházban elhunyt az a 17 éves fiatalember, akiről már korábban megírták, hogy a többszöri riasztás ellenére csak mintegy 25 perc után ért ki hozzá a mentő a Nyugati aluljáróba, amely pedig a Markó utcai mentőállomástól gyalog sincs öt percnél távolabb. A rosszullét okáról nem adtak ki tájékoztatót. Az első információk szerint lehetséges, hogy a mentésirányító és a mentésvezető felelős a tragikus eseményért.

Az első vizsgálatok alapján emberi mulasztás miatt érkezett későn az ellátás ahhoz a fiatalemberhez: a mentésirányító és a mentésvezető hibázott, ezért őket a belső vizsgálat lezárulásáig az OMSZ főigazgatója felmentette a munkavégzés alól.

A Facebookra felrakott felháborodott posztot Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő is közzétette a 444-en megjelent cikkében. 

A később elhunyt fiatalember a Nyugati téri aluljáróban lett rosszul 17 óra körül, többen támogatták, nem bírt lábra állni. Aztán nem tudott beszélni, remegésbe, görcsbe rándult a teste, az arca is rángatózott. Egyre rosszabbul lett, többször eszméletét vesztette. Ekkor már 5-6 perce hívták a mentőket, és több civil próbált segíteni rajta.

Egy nő elkezdte újraéleszteni, amit később a mentők telefonon keresztül irányítottak. Aztán egy tűzoltó, majd egy kórházi szakápoló vette át a szívmasszázst, közben pedig helyzetképet adott a mentősöknek. Nagyjából 30 perc telt el a mentők első hívása óta, amikor odaértek a mentősök. Intubálták, oxigént kapott, majd átvették a szívmasszázst.

A szakember szerint is hibázott a mentésirányítás, de megjegyzi azt is, hogy alapvető vezetői hibák bénítják a mentőszolgálat működését. Kevés a mentőegység, ám szinte minden esethez mentőt küldenek, alig van szűrés. Így pedig előfordul, hogy nagyon sokat kell várni a mentőre, akkor is, amikor emberéletről van szó. Az irányító azért is felelősségre vonható, ha nem küld mentőegységet, és azért is, ha küld, de közben máshol nagyobb szükség lenne mentőre.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában