Elhunyt az a fiatalember, aki a Nyugati aluljáróban lett rosszul

2019. február 24. 19:42

A 24.hu-n megjelent pénteki esti hír szerint a kórházban elhunyt az a 17 éves fiatalember, akiről már korábban megírták, hogy a többszöri riasztás ellenére csak mintegy 25 perc után ért ki hozzá a mentő a Nyugati aluljáróba, amely pedig a Markó utcai mentőállomástól gyalog sincs öt percnél távolabb. A rosszullét okáról nem adtak ki tájékoztatót. Az első információk szerint lehetséges, hogy a mentésirányító és a mentésvezető felelős a tragikus eseményért.

2019. február 24. 19:42

Az első vizsgálatok alapján emberi mulasztás miatt érkezett későn az ellátás ahhoz a fiatalemberhez: a mentésirányító és a mentésvezető hibázott, ezért őket a belső vizsgálat lezárulásáig az OMSZ főigazgatója felmentette a munkavégzés alól.

A Facebookra felrakott felháborodott posztot Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő is közzétette a 444-en megjelent cikkében. 

A később elhunyt fiatalember a Nyugati téri aluljáróban lett rosszul 17 óra körül, többen támogatták, nem bírt lábra állni. Aztán nem tudott beszélni, remegésbe, görcsbe rándult a teste, az arca is rángatózott. Egyre rosszabbul lett, többször eszméletét vesztette. Ekkor már 5-6 perce hívták a mentőket, és több civil próbált segíteni rajta.

Egy nő elkezdte újraéleszteni, amit később a mentők telefonon keresztül irányítottak. Aztán egy tűzoltó, majd egy kórházi szakápoló vette át a szívmasszázst, közben pedig helyzetképet adott a mentősöknek. Nagyjából 30 perc telt el a mentők első hívása óta, amikor odaértek a mentősök. Intubálták, oxigént kapott, majd átvették a szívmasszázst.

A szakember szerint is hibázott a mentésirányítás, de megjegyzi azt is, hogy alapvető vezetői hibák bénítják a mentőszolgálat működését. Kevés a mentőegység, ám szinte minden esethez mentőt küldenek, alig van szűrés. Így pedig előfordul, hogy nagyon sokat kell várni a mentőre, akkor is, amikor emberéletről van szó. Az irányító azért is felelősségre vonható, ha nem küld mentőegységet, és azért is, ha küld, de közben máshol nagyobb szükség lenne mentőre.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia
2020. február 05. 12:52
Köszönjük,Viktor! Magyarország jobban teljesít!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik