Akkumulátorcsere nélkül működne az új pacemaker

2019. február 8. 12:00
A szívritmus-szabályozók legproblémásabb tulajdonságára talált megoldást egy amerikai tudóscsoport a Gyártástrend információja szerint. Az eddig kifejlesztett pacemakerek ugyan egyre megbízhatóbbak lettek, de elektromos szerkezetek lévén a bennük lévő akkumulátor szabályos időközönként cserére szorult, ez pedig minden alkalommal új műtéttel járt.

A Dartmouth College nevű amerikai kutatóegyetem szakemberei most kifejlesztettek egy érme nagyságú szerkezetet, amely a szív természetes mozgási energiájának felhasználásával tudja működésben tartani a beültetett készülékeket.

Az elmúlt három évben lebonyolított kísérletek eredményeit az Advanced Materials Technologies nevű folyóirat 2019. januári számában publikálták a tudósok. A tanulmány keretében egy piezoelektromos anyagból készült implantátumot használtak fel ahhoz, hogy a szívverés mozgási energiáját egy pacemaker meghajtására alkalmas elektromos árammá konvertálják.

Az akkumulátorral hajtott, beültetett készülékeket általában 5-10 évente invazív sebészeti beavatkozással ki kell cserélni, amely így összességében rizikós technika. Az új konvertáló szerkezet mindezeket az operációkat feleslegessé teszi.

A piezoelektromosság az a fizikai jelenség, amikor a villamos energia mechanikai stressz hatására jön létre. Nyomással, hanghullámokkal és egyéb rezgésekkel érintkezve a piezoelektromos anyagokban pozitív és negatív töltések keletkeznek.

A Dartmouth College-i tudósok által kiötlött módszer lényege, hogy a mozgó szívszövet összenyom egy kicsi, piezoelektromos anyagot tartalmazó, rugalmas hüvelyt, amivel áramot generál. Ez az áram a pacemaker vezetődrótján keresztül jut el a szívritmus-szabályozó akkumulátorához. Ez az állandó töltési folyamat elméletileg lehetővé teszi, hogy a belső szervezet szüntelen mozgásban levő területeihez közel telepített készülékek külső beavatkozás nélkül is „bármeddig” működésben maradjanak.

A fejlesztők a jogszabályi jóváhagyási eljárás lezárulta után, mostantól számítva akár öt éven belül kereskedelmi forgalomba bocsáthatják az implantátumot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában