Rotavírustól és a diabétesztől is megvédhet egy oltás?

2019. február 4. 4:03
A rotavírus gyakran okoz súlyos hasmenéssel, hányással járó megbetegedést, elsősorban kisgyerekeket fenyeget. Védőoltás létezik ellene, de viszonylag kevesen veszik igénybe, nem ítélvén súlyosnak a kockázatot. Az Index cikke alapján viszont úgy tűnik, más, gyógyíthatatlan betegségtől is megóvhatja a gyermeket ugyanez a hatóanyag.

A rotavírus-fertőzés a közhiedelmekkel ellentétben korántsem ártalmatlan, amelyen minden gyerek gond nélkül átesik. Valójában sokukat kórházban kell kezelni, hogy az állandó hányás és hasmenés okozta életveszélyes kiszáradásnak elejét vegyék. A fertőzés még ma is évente 200 ezer öt évesnél fiatalabb gyermek halálát okozza, főként a harmadik világban.

Az ellene kifejlesztett oltás szinte teljes védelmet nyújt, s most egy olyan melékhatását is felfedezték, amely az oltás egy újabb indikációját jelentheti a jövőben.

A Melbourne-i Egyetem kutatói olyan ausztrál gyerekeket vizsgáltak, akiknél 2000 és 2015 között diagnosztizáltak I-es típusú cukorbetegséget (e kór a II-es diabétesszel ellentétben nem a helytelen életmód és táplálkozás miatt alakul ki, hanem autoimmun betegség, a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek elégtelen működése okozza). Azt találták, hogy csökkenni kezdett azon gyermekek száma, akik 2007 után születtek, és négyéves koruk előtt ismerték fel náluk a cukorbetegséget. Ebben az évben vezették be a rota elleni oltást a gyerekeknek rutinszerűen adadndó oltások közé Ausztráliában.

Ez volt az első alkalom, hogy az I-es típusú cukorbaj gyakorisága csökkent a kisgyerekek körében a nyolcvanas évek óta.

A betegség gyógyíthatatlan, így különösen nagy jelentősége lehet egy ellene esetlegesen védelmet biztosító vakcinának. Az I-es típusú cukorbetegség és a rotavírus-fertőzés között meglévő kapcsolatot már eddig is sejteni lehetett, hiszen kimutatták, hogy a fertőzés megnöveli a később kialakuló cukorbetegség kockázatát, mivel immunreakciót indít be a hasnyálmirigy belső elválasztású, inzulintermelő sejtjei (az úgynevezett Langerhans-féle szigetek) ellen. Ugyanakkor az összefüggés mechanizmusa mindmáig feltáratlan. 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés