Rengeteg betegséget segít megelőzni a vörösbor

2019. január 28. 01:04

Olyan, mintha csak egy jó kis esti borozásra keresne ürügyet az index.hu, annyi előnyét sorolja fel a lefekvés előtti egy pohárka vörösbor elfogyasztásának. A Washington Állami Egyetemtől és a Harvard Orvostudományi Egyetemtől azonban talán mégiscsak távol áll az ilyen élvezetközpontú megközelítés, márpedig a portál az ő kutatásaikra is hivatkozik cikkében.

2019. január 28. 01:04

A vörösbor áldásos egészségügyi hatásai régóta ismertek, mértékletes fogyasztása számos előnnyel jár. A franciáktól ellesett orvosság kitűnő antioxidáns, a benne található jótékony vegyületek, a polifenolok segítenek felvenni a harcot a szabadgyökök oxidáló hatásaival szemben. A vörösbor a szív– és érrendszeri betegségek kockázatát is mintegy a felére csökkenti, de gyulladáscsökkentő hatása is van.

Egy új tanulmány szerint azonban a vörös nedű azok számára is kitűnő választás, akik hatékony fogyókúrára vágynak: napi egy pohár bor segít megszabadulni a feleslegesnek vélt kilóktól. A Washington Állami Egyetem és a Harvard Orvostudományi Egyetem kutatói rámutattak: a klasszikus vörösbor polifenolt tartalmaz, amely rezveratrol néven ismert. A vegyület rákellenes, gyulladáscsökkentő, vércukorcsökkentő és a kardiovaszkuláris rendszerre is jótékony hatást gyakorol.

A rezveratrol a felesleges fehér zsírszövetből felhalmozott, túlzott tartalékokat „elhízás elleni", barna zsírrá alakítja, amelynek az a feladata, hogy hőt termeljen és kalóriát égessen, ezért jelenléte segít a fogyásban. Ez a csodálatos antioxidáns tulajdonságokkal felruházott vegyület emellett elnyomja az étvágyat, így egy pohárka vörösbor lefekvés előtt biztosan elfelejteti velünk az éjszakai nassolás csábító gondolatát.

A most publikált tanulmány eredményeit egy korábbi kutatás is megerősítette, melyet az Archives of Internal Medicine tudományos szaklapban tettek közzé.

Mindkét orvosi eredmény kimondta, hogy azok az átlagos súllyal rendelkező nők, akik naponta elfogyasztanak egy pohár vörösbort, kisebb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak vagy elhízottak.
A vörös nedű mérsékelt fogyasztása tehát bizonyítottan segít megtartani az egészséges súlyt. A tanulmány szerzői azt is hozzáteszik, hogy a nemes ital sokkal nagyobb védelmet nyújt a nem kívánt súlygyarapodás ellen, mint a sör vagy más, alkoholtartalmú italok.

Az egészséges életmód nem pótolható

Az egészségre hivatkozva tehát minden nap ihatunk egy pohár vörösbort, de a mértékletesség itt is nagyon fontos: egy, maximum két deciliter minőségi vörösbor az a mennyiség, ami még pozitív hatással bír.

Az ennél több már káros lehet az egészségre. A tanulmány ráadásul csak arra mutat rá, hogy egy pohár vörösbor lefekvés előtti elfogyasztása hogyan segíthet a fogyásban, ám csupán ezzel a módszerrel biztosan nem találunk hathatós megoldást az esetlegesen fennálló súly- és egészségügyi problémákra.
Az ideális testsúly eléréséhez és megőrzéséhez a fizikai aktivitás növelése, valamint a kiegyensúlyozott étkezés is rendkívül fontos.
Egy kiadós kardió gyakorlat után pedig bátran megjutalmazhatjuk magunkat egy pohár minőségi vörösbor páratlan ízével és csodával határos hatásaival.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
skorpio
2019. február 04. 09:54
Nem fogy a vörösbor?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik