Megállítható a szklerózis multiplex romlása?

2019. január 24. 22:16
Az SM, vagyis a szklerózis multiplex az autoimmun betegségek közé tartozik, vagyis olyan kór, amelynél a szervezet saját maga ellen fordul, ebben az esetben éppen az idegsejtek végződéseit védő myelinhüvelyt pusztítja. Sajnos jelenlegi ismereteink szerint gyógyíthatatlan. Ezért is örömteli az az eredmény, amelyről az MTI számolt be nemrégiben.

Ugyan a gyógyulásról még nem beszélhetünk, de a betegség leggyakoribb fajtájánál őssejt-transzplantációval  úgy tűnik, van remény az állapotromlás megakadályozására.

A chicagói székhelyű Northwestern Egyetem Feinberg Orvostudományi Iskolájának kutatói Richard K. Burt vezetésével 110 olyan  relapszáló-remittáló (visszaeső-javuló)  SM-beteget vontak be tanulmányukba, akiknél az előző évben kétszer fordult elő, hogy az idegrendszeri tünetekkel járó fellángolásokat (relapszusokat) tünetmentes időszakokok (remissziók) váltották fel, miközben betegségmódosító terápiákkal (DMT) kezelték őket. 
    
Ez a típus a jelenleg gyógyíthatatlan betegség leggyakoribb formája. A betegségmódosító terápiákkal gyógyszerekkel mérsékelhető a betegség e típusának lefolyása, de nem gyógyítják ki a pácienseket az SM-ből. E terápiák csökkentik a fellángolások gyakoriságát és súlyosságát, valamint az általa okozott idegi károkat.
    
A tanulmányba bevont betegeket két csoportba osztották, az egyik csoportot (55 fő)  őssejt transzplantációval (HSCT) kezelték T-sejt ellenes antitesteket alkalmazva. A másik 55 fős csoportot nagyobb hatékonyságú betegségmódosító terápiával kezelték, mással, mint az előző évben kapott DMT-kezelés során. 98 beteg állapotát egy év után mérték fel, 23-ét évente követték öt éven át.
    
A kutatók azt találták, hogy a HSCT-csoportban három beteg, a másiknál 34 beteg esetében súlyosbodott a betegség. „Ilyen mértékű javulást a korábbi gyógyszerkísérletekben nem tudták kimutatni még akkor sem, ha intenzívebb DMT-terpáiában részesültek a betegek alemtuzumab (egy monoklonális antitest)-kezeléssel, amellyel hosszú távon megállítható a szklerózis multiplexben szenvedők állapotromlása" – írták tanulmányukban a kutatók.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában