Így előzhető meg a gyermekkori ekcéma

2019. január 14. 22:31

Aki nem szenvedett tőle, nem is tudja, milyen zavaró lehet az ekcéma. Ez a bőrbetegség erős viszkető érzéssel, apró hólyagok megjelenésével jár, s ha valaki akár álmában öntudatlanul kivakarja, vérző sebek, majd akár csúnya, megvastagodott bőr is lehet az eredmény. Gyerekeknél különösen gyakori, s igen nehezen gyógyítható.

2019. január 14. 22:31

A Medicalonline cikkéből úgy tűnik, új-zélandi kutatók most a betegség megelőzésére találtak egyszerű módszert.

A wellingtoni Otago Egyetem kutatócsoportja a Pediatric Allergy and Immunology folyóiratban megjelent cikkében számolt be arról, hogy a Lactobacillus rhamnosus (HN001) probiotikum adagolásával a vizsgált populációnál az átlagos felére csökkentették a gyermekkori ekcéma kialakulásának valószínűségét.

Az új-zélandi Wellington és Auckland térségében 2004-ben indult az a vizsgálat, melynek során összesen csaknem ötszáz várandós anyát randomizáltak három csoportba, melyek közül az első egy, a második kettő probiotikum-készítményt kapott a terhesség során és a szoptatási időszakban, valamint adagolt a gyermekének két éves korig, a harmadik csoport pedig nem részesült probiotikum-étrendkiegészítésben. A gyermekeket kettő, négy, hat és tizenegy éves korukban vizsgálták újra, írja a PharmaOnline.

Az eredmények szerint a két éves gyermekeknél a Lactobacillus rhamnosus (HN001) probiotikumot fogyasztó csoportban felére csökkent az ekcémás esetek száma a placebo csoporttal szemben. A másik probiotikum, a Bifidobacterium lactis (HN019) ebben a tekintetben nem mutatott jelentős hatást a placebóval összehasonlítva. Nem csak az ekcémánál mutatkozott meg a HN001 előnye, hanem a probiotikumot fogyasztó gyerekek körében ritkábban fordult elő zihálás, nehézlégzés, asztma, szénanátha, és az allergiás esetek előfordulása is alacsonyabb volt a gyakori allergénekre végzett bőrpróbák eredményei szerint.

Az ekcéma a leggyakrabban a két évnél fiatalabb gyermekek körében fordul elő, Új-Zélandon a kiskorúak körében előfordulása 30% körüli, kezelését elsősorban hidratáló és kortikoszteroidos krémekkel végzik. A kutatók szerint nem ismert annak a pontos hatásmechanizmusa, hogy a probiotikumok fogyasztása miért csökkenti az ekcémás és allergiás esetek számát, de az valószínűsíthető, hogy a korai ekcéma hajlamosítja a gyerekeket a későbbi allergiás megbetegedésekre.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik